pápán járt a költő

2019.04.11. 07:00

Ismeri Várady Szabolcsot? De mennyire!?

Tizenhat év szünet után jelentkezett új verseskötettel a Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő, Várady Szabolcs, aki e héten Pápán járt.

Laskovics Márió

rgwegw

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő volt a vendég a Jókai Kör költészet napi rendezvényén, kedden a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Stankovics Marianna elnök köszöntötte a megjelenteket, és bemutatta Várady Szabolcsot, aki, mint megtudtuk, 1943-ban született Budapesten. 1969-től 2005-ig az Európa Könyvkiadónál dolgozott, 1971-től mint felelős szerkesztő, 2002-től főszerkesztőként. A Holmi című irodalmi folyóirat versrovatának szerkesztője volt a lap 1989-es indulásától 2014-es megszűnéséig. Az alkotóval új, frissen megjelent, De mennyire című verseskötetéről beszélgettek, amiből a szerző több költeményt felolvasott, és amit a rendezvény végén dedikált az érdeklődőknek.

Várady Szabolcs költő, műfordító, szerkesztő és Stankovics Marianna elnök a Jókai Kör rendezvényén a költő új verseskötetét mutatták be Fotó: Laskovics Márió/Napló

Várady Szabolcs aznap a helyi Petőfi Sándor Gimnáziumban magán kívül Petri Györgyről és Tandori Dezsőről tartott két rendhagyó irodalomórát. Mint mondta, e két költő gyökeresen újat hozott, olyan lehetőségeit mutatták meg a versírásnak, amire addig senki se gondolt. Az utánuk jövőknek már más szemmel kellett nézni a dolgokra.

Életpályája kapcsán úgy nyilatkozott, nem túl termékeny szerző. Viccesen azt szokta mondani, írói munkássága nagyobbik részét a szerkesztői levelei teszik ki. Az idei mindössze a negyedik kötete a sorban, ami hosszú, tizenhat éves szünet után jelent meg.

Várady Szabolcs a nyomdából frissen kijött, új verseskötete
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Örülök, hogy sikerült magamat olyan állapotba kényszeríteni, hogy a lassú tempómhoz képest viszonylag sok verset tudtam írni az utóbbi években. A mostani mellett az első kötetem (Ha már itt vagy, 1981) tartalmazott csak új verseket. A második (Hátha nem úgy van, 1988) felemás kötet volt az első válogatásából és új versekből. A harmadik nagyobb, gyűjteményes kötet volt (A rejtett kijárat, 2003) versekből, fordításokból, prózából. Jelen kötetem személyes, komoly hangvételű, regényszerűen áll össze – mondta el Várady Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában