Reneszánsz hangulat

2019.04.13. 07:00

Különleges programmal várja az érdeklődőket az Olasz napok Várpalotán

Megkezdődött a népszerű Olasz napok pénteken délután a Thury-vár előtt. A folytatásban azonban nem a várudvaron, hanem a rossz idő miatt a Várpalota jelképének számító épületben várták az érdeklődőket a szervezők.

Szabó Péter Dániel

Zászlóforgatók látványos műsorával indult az Olasz napok programsorozat

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az ünnepélyes megnyitón Várpalota mellett a meghívott városok, Sant’Elpidio a Mare, Grottazzolina, Ortezzano, Campofilone és Quattro Castella képviselői is ott voltak. A Quattro Castellából érkezett delegáció egy különleges, 24 hónapon át érlelt parmezán sajtot is elhozott s fel is vágott a Thury-várban Campanari-Talabér Márta polgármester segítségével.

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Házigazdaként Campa­nari-Talabér Márta polgármester, valamint Alessio Terrenzi, Sant’Elpidio a Mare polgármestere, Giancarlo Fermani, a Tema Italia Egyesület vezetője és Mariano Ambrogi, Grottazzolina város korábbi elöljárója is köszöntötte a résztvevőket. Utóbbi a magyar és az olasz település, valamint Fermo kistérség kiváló kapcsolatáért hosszú ideje fáradhatatlanul dolgozó Mariano Ambrogi dísz­polgári címet is átvehetett az ünnepségen.

Ezt követően a Quattro Castella-i Európa Baráti Egyesületet jóvoltából egy különleges, 40 kilogrammos és 24 hónapon át érlelt parmezán sajtot is felvágtak tradicionális eszközökkel a rendezvényteremben, ahol a vendégek meg is ízlelhették a talján finomságot. Az est folyamán koncertet adott Gianluca Pieragostini és Andrea Vallesi, de műsort adott az Ortenzia Néptánccsoport és a helyi Cserregő Néptáncegyüttes, míg a nap méltó zárásaként a Mendelssohn Kamarazenekar hangversenyére várták a klasszikus zene szerelmeseit a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Zászlóforgatók látványos műsorával indult az Olasz napok programsorozat Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Szombaton egész nap várják az érdeklődőket az ingyenesen látogatható rendezvényen. Olasz étel- és italkóstolók mellett délután Bede Róbert szakáccsal is találkozhatnak a látogatók a reneszánsz ételek főzőbemutatóján, de lesz gyermekeknek szóló színházi előadás, olasz hagyományőrző bemutató, a vár folyosóján pedig egy különleges Ferrari-makett-gyűjtemény is látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában