Finom étkek és italok várták a fesztiválozókat

2019.05.20. 07:00

Az ország szinte minden szegletéből jöttek a Bakonyi vigasságra

Nyolcadik alkalommal rendezték meg szombaton Tésen a Bakonyi vigasság népművészeti és folklórfesztivált, ahol gyermek-néptánc-, illetve népdalkör-találkozó, táncos-zenés felvonulás, kirakodóvásár s kuriózumként bakonyi betyár szabadulószoba is várta a látogatókat.

Szabó Péter Dániel

Délután zenés-táncos felvonulást tartottak a bakonyi kistelepülés főutcáján a részt vevő csoportok Fotó: Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Nem túlzás állítani: a bakonyi kistelepülést mára az ikonikus szélmalmok mellett a Lippert Ferenc és a Múlttal a Jövőért Egyesület által megálmodott, mára hagyománnyá érett rendezvényről is sokan ismerik szerte az országban. Az egész napos szombati forgatagra ugyanis nemcsak a környékről, hanem az ország szinte minden szegletéből érkeztek néptáncosok, hagyományőrzők és zenészek, no meg látogatók, akiket idén is színvonalas programok csábítottak a Bakonyba.

Délután zenés-táncos felvonulást tartottak a bakonyi kistelepülés főutcáján a részt vevő csoportok Fotó: Szabó Péter Dániel

A délelőtti órákban regionális gyermek-néptánctalálkozót tartottak Tésen, majd a fellépések után a Kákics együttes gyermekkoncertjén mulattak a fiatalok. Kora délután rendezték meg a hagyományos, a település főutcáján végighaladó zenés-táncos felvonulást, amelyet követően a faluközpontban kialakított fesztiválhelyszínre még többen érkeztek. Volt is miért. A vásárban kézművesportékák, finom étkek és italok várták a fesztiválozókat, de nagy siker volt a lovasok és a hagyományőrzők bemutatója is.

– Minden évben próbálunk újítani valamit. Idén Baranyai Balázs jóvoltából a bringómobil vitte körbe a látogatókat Tésen, de nagy sikere volt a bakonyi betyár szabadulószobának is, ahol a szabadulni vágyóknak egy régi csendőrtömlöcből kellett kijutniuk, legfőképp az agytekervényeiket használva – mondta el kérdésünkre Lippert Ferenc fő szervező, a Múlttal a Jövőért Egyesület elnöke.

Az ország szinte minden szegletéből érkeztek néptáncosok a tési fesztiválra Fotó: Szabó Péter Dániel

A délutáni programban többszörösen díjazott népdalkörök mutatták be népdalcsokraikat, míg a kora esti gálaműsorra, amelyet Ovádi Péter országgyűlési képviselő nyitott meg, több megyéből is érkeztek Tésre fellépők. Este a Hestia tűzzsonglőr-produkció varázsolta el a közönséget, a nap sztárvendége pedig a népzenei alapokon nyugvó világzenét játszó Kerekes Band volt, amely kiváló élő koncerttel zárta le este a VIII. Bakonyi vigasságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában