Zsidó Kiválóságok Háza

2019.05.30. 07:00

Kultúrák találkoztak Balatonfüreden

A kisközösségekre, a vidék megtartó erejére, illetve a kultúrák közötti párbeszédre helyezte a súlyt köszöntőjében Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere a Zsidó Kiválóságok Házában, ahol emlékezetes esten adtak ízelítőt kultúrájukból az észak-balatoni nemzetiségek.

Kovács Erika

Az előadók klezmer zenével, sváb dallamokkal, cigány verbunkkal és magyar néptánccal nyűgözték le a közönséget.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében Balatonfüred nyolc településsel együtt nyert a Humán szolgáltatások fejlesztése az Észak-Balatoni térségben című pályázaton, amelynek egyik célja az itt élők kultúrájának erősítése. Ennek tükrében hívta meg Balatonfüred közös kulturális találkozóra Balatonfőkajár, Balatonszőlős, Dörgicse, Felsőörs, Pécsely, Szentkirályszabadja Tótvázsony és Vászoly lakosságát a zsinagógába, a közelmúltban.

-Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az egyenlő bánásmódra és az esélyegyenlőségre, illetve egymás értékeinek bemutatására, fogalmazott Hári Lenke. Balatonfüred alpolgármester hozzátette, hazánk, illetve a Kárpát-medence, mindig is több nemzet, nemzetiség, néprajzi csoport, és kisebbség otthona volt, ahogy ez jellemző napjainkban is. A köszöntő után Csorba Kata, a Füred Televízió főszerkesztője és Bán László szerkesztő avatta be a nagyérdeműt a színre lépő nemzetiségek kultúrájába, illetve beszélt az előadók művészetéről.

A közönség vastapssal jutalmazta a fellépőket, Dervalics Róbertet és Pingiczer Szilárdot, akik kiváló klezmert adtak elő, a 14 tagot számláló Tótvázsonyi Német Nemzetiségi Dalkört, amely sváb dallamokkal idézte fel hagyományaikat Hauck Jánosné vezetésével, és Jana Norbert harmonika kíséretével. A verbunk hangulatából Radics Tibor a 100 tagú cigányzenekar tagjaival: Csanya János nagybőgőssel, Bóni Lajos brácsással és Lukács Tibor hegedűssel adott ízelítőt, a Balatonfüred Néptánc Együttes pedig legszebb táncaikkal, játékfűzéseikkel ajándékozta meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában