praktikum és szépség

2019.06.05. 19:00

Sokan megcsodálták a padragkúti foltvarrók alkotásait

A patchworköt, más néven a foltvarrást a háborús időkben a szerény anyagi körülmények között élő amerikai feleségek hívták életre. Napjainkra már népművészeti tevékenységgé alakult, melyet a padragkúti asszonyok munkáinak kiállítása is kifejezett.

Borsos Renáta

Az Öltögető Klub megálmodója, Szabó Aladárné kézműves alkotásai körében Fotó: Györkös József

Fotó: Györkös József

A művelődési házban Puskás Károly önkormányzati képviselő köszöntőjében megosztotta a foltvarrás történetét a jelenlévőkkel, majd emléklapok átadásával elismerte a foltvarró asszonyok munkáját. A kiállítás a hagyományőrzőknek, az egyedi kézműves portékák alkotóinak remek alkalmat kínált a termékeik megmutatására, egymás értékeinek megismerésére. Móra Ferenc szavai szerint: „Aki szeretettel ölt tűjével öltést öltés után, szeretete kinccsé válik, tűje arannyá…”

Az Öltögető Klub megálmodója, Szabó Aladárné kézműves alkotásai körében Fotó: Györkös József

Ezen gondolatok valós tartalmáról adnak tanúbizonyságot az Öltögető Klub tagjai találkozóik és kiállításaik alkalmával. A foltvarró csoportjukban egyszerre kívánják megvalósítani a praktikumot és a szépséget, mondta a klub megálmodója és összetartója, Szabó Aladárné Marika néni. Tárlatuk anyagában használati eszközöket, foltmozaik technikával varrott takarókat, táskákat, díszpárnákat, terítőket csodálhattak meg az érdeklődők. A rendezvényt kulturális műsor is színesítette a Bíró Józsefné által előadott novellával és sok zenével.

A zeneiskola tanulóinak jóvoltából a fuvola- és hegedűjáték erősen hatott a látogatókra. Záróprodukcióként a Dinamik rock and roll klub tagjai által előadott táncos műsor aratott sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában