Kortárs szerzők közösségben szórakoztatnak

2019.07.26. 07:00

Kultúraközvetítés kalákában, avagy versudvar a Művészetek Völgyében

Ha a Művészetek Völgye az ország szíve, akkor az immár kilencedszer megvalósuló Kaláka versudvar a Völgye szíve, ahol csak úgy zsibong a zene a verssel.

Laskovics Márió

Az idén kilencedik alkalommal létrejövő Kaláka versudvarról Lackfi János író, költő, műfordítóval, az udvar egyik házigazdájával beszélgettünk. Mint mondta, a kezdetektől fogva a „művészetköztársaság-jelleg” jellemzi az udvart, a fesztivál tíz napja alatt megfordul itt a kortárs magyar irodalom színe-java, és az írók, költők, zenészek az ide látogató emberek életének részévé teszik az irodalmat, hol vidám, fennkölt, hol komor stílusban.

– Próbáljuk az irodalommal megjeleníteni a mindennapok emberi kedélyváltozásait, hullámverését, a lélek teljes palettáját. A művészet nem ünnepi műfaj, tehát nem szükséges nélkülözni két ünnep között. Az egész vershagyomány mozgatásáról, élővé tételéről, a zenével való kölcsönhatásáról, és persze szórakozásról szól tulajdonképpen az udvar. Olyanok vagyunk, mint egy patak: állandó a név, viszont a vízhozam folyton változik – fejtette ki.

A keddi versimprón Lackfi János Varró Dániel költővel és a Misztrál zenekarral varázsolta el a közönséget
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A műsorstruktúra kapcsán elmondta, reggelente a kicsiket célzó kerekítő mondókás mókával és gyermekkoncerttel indul a kínálat, kora délután versműhelyet tart boldog-boldogtalannak, melyen boldog és boldogtalan verseket írnak a közönséggel közösen.

– Ugyanaz a szaktudásom van ilyenkor, viszont annyival több agyam, ahányan eljönnek. A bekiabálásaikat, ötleteiket kvázi formarendőr bácsiként megszűröm, irányba állítom az adott stílusnak, formának megfelelően. A változatos közös művek felkerülnek a közösségi oldalamra – tette hozzá.

16 és 20 órakor koncerteket hallhat, láthat az udvarban a publikum, közte zenés versimpró van.

– Sokféle korosztály, sokféle poétika jelenik ezen belül meg. Életszagú beszélgetéseket folytatunk felolvasásokkal, zenével tarkítva. A közönség által bedobált szavakból látványpékségszerűen írunk rögtönözve költeményeket, illetve különféle népdalokhoz írunk alternatív dalszövegeket. Ebből már egy lemez is összeállt 2015-ben Hej, Kapolcsról fúj a szél címmel – jegyezte meg.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Képmás magazinnak köszönhetően 22 órától csendesülős beszélgetések voltak programon művészházaspárokkal.

A záró hétvégén Tóth Krisztina és a Hungarikum, valamint Acsai Roland és a Hangraforgó versimprózik. Szombat este Erdős Virág, Kollár-Klemencz László és Weil András lép fel, a Képmás-esten Szűcs Nelli és Trill Zsolt színészházaspár beszélget. Vasárnap este 18 órától az ötvenéves Kaláka zenekar koncertjével zár be a versudvar.

Lackfi János saját alkotói karrierjéről elárulta, hogy nyár elején jelent meg legújabb kötete Minden napra egy sztori címmel, ami 365 valóságot és abszurd humort nyújtó, korábban a közösségi oldalán megosztott történetet tartalmaz. Vízen járni tilos címmel prózaköteten dolgozik hatgyermekes családjának életéről. Mint mondta, nagyjából az elmúlt tíz év hozadéka, hogy most már ismertnek számít, és meg tud élni csak az írásból, illetve az azt közvetítő fellépéseiből. Mintegy 400 megkeresése érkezik, de igyekszik 100 alá szorítani az éves fellépéseinek számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában