Gitár, lant és ének

2019.07.16. 20:00

Virtuóz régizene-koncertet adtak a pápai ferences templomért

Ismét színvonalas jótékonysági koncertet tartottak a rossz állapotban lévő, jelenleg tetőfelújításon áteső ferences templom javára.

Laskovics Márió

Tar Lajos gitár- és lantművész és Masszi Anna énekes a pápai ferences templomért adott jótékonysági koncertet

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tar Lajos gitár- és lantművész adott jótékonysági koncertet Masszi Anna énekes közreműködésével a ferences templom javára múlt vasárnap este a Barát utcai Kisboldogasszony-templomban. Mail József apát-plébános köszöntötte az imahelyet megtöltő közönséget, és a templom történetének ismertetése után megosztotta, most félig állami, félig egyházi tulajdon. A kolostort szeretné átvenni és hasznosítani az egyház.

Tar Lajos gitár- és lantművész és Masszi Anna énekes a pápai ferences templomért adott jótékonysági koncertet

– A jelenlegi, augusztusig tartó tetőfelújítás egy láncszeme a rekonstrukciós folyamatnak. A 110 millió forintos összköltségre az államtól 22 milliót nyertek el, a többit a Veszprémi Főegyházmegye, a helyi egyházközség és a hívek finanszírozták. Még 10 millió forint hiányzik a végszámlához. Sajnos a kolostor szintén rossz állapotban van, de az további 80 millió forintba kerülne – számolt be. Üdvözölte a jótékonysági koncertek létrejöttét, és megköszönte a felajánlásokat. A művészeket Édes Lászlóné szervező mutatta be a közönségnek.

A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tar Lajos Devecserben született, a helyi zeneiskolába járt, majd pápai középiskolai évei alatt Molnár Zoltán zenetanár tanítványaként tanult gitárt. A debreceni Zeneművészeti Főiskolán diplomázott. Gitártanárként a szombathelyi Bartók Zeneiskolában helyezkedett el, pár év múlva azonban már a németországi Nörvenich jelentette számára az otthont, ahol 1996 óta saját Musica Humana elnevezésű zeneiskolájában tanít, illetve koncertezik Európa-szerte.

A lanttal kíváncsiságból ismerkedett meg, mint mondta, érdekesnek találta, hogy egy pengetős hangszerrel intonálni kell, ugyanis a bundokat (magyarul érintőnek nevezett fémcsíkokat) ide-oda tologatják rajta a hangnemtől függően.

Mail József apát-plébános köszöntötte az imahelyet megtöltő közönséget
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Masszi Anna pápai diák volt, Tar Lajossal együtt járt a Türr István Gimnáziumba. Diósdon matematika és ének szakos tanár. Az éneklés hobbi, fontos része az életének.

A színvonalas, virtuóz koncert repertoárjában felcsendültek többek között Händel, Giuliani és von Weber művei, a reneszánsztól a modern korig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában