hangulatok

2019.08.30. 07:00

Ember méretűre nagyított fekete-fehér fényképek Inotán

Rendhagyó kiállítás nyílt a napokban Inota képekben címmel Leitner Ferenc, Scharf Imre és Konta László fotóiból az Inotai Faluházban.

Szabó Péter Dániel

Sokan eljöttek a faluházba, s emlékeztek gyermekkorukra a fotók segítségével

Fotó: Szabó Péter Dániel

Rendhagyó, hiszen ember méretűre nagyított fekete-fehér fotográfiák láthatóak a faluház nagytermében. A városrészt ábrázoló fekete-fehér fotográfiák a régi idők Inotájára kalauzolják a szemlélőt.

A Várpalotai Napok részeként megrendezett tárlaton Tóka Szabolcs zongorajátékát követően Campanari-Talabér Márta polgármester köszöntötte a faluház nagytermét megtöltő közönséget. Kiemelte, öröm látni, hogy fiatalok és idősebbek egyaránt érdeklődnek településük múltja iránt, a legnagyobb internetes közösségi portálon nagy létszámú csoportok osztják meg egymás között a régi várpalotai és inotai felvételeket.

Sokan eljöttek a faluházba, s emlékeztek gyermekkorukra a fotók segítségével
Fotó: Szabó Péter Dániel

– A mai kiállítás célja nem az, hogy történetiséget mutasson be, vagy épp a falu minden részletét a közönség elé tárja. Inkább olyan képeket válogattam össze, amelyek jellegzetesen inotai hangulatot árasztanak. A fotók többsége abból az időszakból származik, amikor a falu képe erősen átalakult, modernizálódott. Ám ellentétben a Szíj Rezső gyűjteményéből összeállított kiállítással, itt nem egy kort szeretnénk bemutatni, sokkal inkább az inotaiság hangulatát – mondta el Budai László.

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár igazgatója ezt követően részletesen mesélt a képekről, amelyeken a falu jellegzetes épületei, a református templom és az egykori községháza éppúgy láthatók, mint azóta eltűnt házak, de a temetőhegyről készült felvétel is jellegzetes hangulatot áraszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában