Lélekemelő előadás

2019.09.20. 11:00

A Készenléti Rendőrség kamarazenekara adott koncertet Veszprémben

A KR Sax­BrassDrums adott koncertet a veszprémi Szent Mihály-bazilikában az Ars Sacra Fesztivál rendezvénysorozatban.

Napló

A KR SaxBrassDrums adott koncertet a Szent Mihály-bazilikában. A kamarazenekari formáció a Készenléti Rendőrség Zenekarának tagjaiból alakult Fotó: Veszprémi Érsekség

Fotó: Veszprémi Érsekség

A KR SaxBrassDrums a Készenléti Rendőrség Zenekarának tagjaiból alakult, a zenekaron belül működő kamarazenei formáció. A tizenegy fúvósból – négy szaxofon és hét rézfúvós – valamint két ütőhangszeres muzsikusból álló együttes elsősorban a klasszikus zene közismert műveinek átiratait játssza, előtérbe helyezve a magyar szerzők, mint Kodály Zoltán, Weiner Leó, Erkel Ferenc és Liszt Ferenc műveit.

Az átiratok, melyeket Szűcs Zoltán, az együttes szoprán szaxofonosa készített, a nem mindennapi hangszeres összeállításnak köszönhetően különleges, egyedi hangzásvilágban szólaltak meg a Szent Mihály-bazilikában.

A koncert kezdetén Nagy Károly apát, kanonok, plébános köszöntötte a megjelenteket, köztük a rendőrség vezetőit, és felolvasta Udvardy György veszprémi érseknek az alkalomra írt köszöntő szavait.

A KR SaxBrassDrums adott koncertet a Szent Mihály-bazilikában. A kamarazenekari formáció a Készenléti Rendőrség Zenekarának tagjaiból alakult Fotó: Veszprémi Érsekség

A főpásztor levelében a szakrális, az Istennek lefoglalt művészetről elmélkedett: „Ars Sacra – a Szent Művészet – a Szentnek a Művészete megőrzi bennünk az egységben és a teljességben való gondolkodás, szemlélés, cselekvés, ünneplés örömét. Ahogyan erről XVI. Benedek pápa tanít: a hit, az élet, az imádság, az ünneplés egysége segít fölfedezni az emberi lét értelmét és értékét. És ezt az egységet jeleníti meg a szakrális művészet a maga teremtő erejével. Ezért jelentene nagy veszélyt az emberre, ha a keresztény gondolkodás és magatartás kiszorulna a társadalomból – figyelmeztetett újból, Edinburgh-i köszöntőjében a pápa”.

A főpásztor üzenetében hangsúlyozta, kapcsolatokra és találkozásokra nagy szüksége van a ma emberének, mert ezek segíthetnek a lét örömének, méltóságának felfedezésében, a lélek felemelkedésében. A Szent Művészet csodálkozásra is hívja az embert, segíthet a mindennapok csodáinak felfedezésében is – zárta gondolatait Udvardy György érsek.

A különleges koncert végén – hiszen a rendőrség zenekara nagyon ritkán játszik szakrális térben – Nagy Károly apát, kanonok, plébános köszönte meg a művészek lélekemelő előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában