Kisfaludy mesélő tárgyai

2019.10.11. 07:00

Színes rendezvénysorozaton emlékeztek meg Sümeg szülöttéről

A Kisfaludy-emlékház rendhagyó tanórákra hívta a diákokat Kisfaludy Sándor születésnapja alkalmából, de kiállítást is nyitottak, valamint múzeumi estet rendeztek az évfordulón.

Tóth B. Zsuzsa

Kisfaludy László a család történetét mutatta be a hetedikes diákoknak

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az előadásokon szó volt Kisfaludy szerelmeiről, a két Kisfaludyról. Magáról a családról Kisfaludy László, Kisfaludy Sándor öccse, Mihály szépunokája beszélt a hetedik osztályos fiataloknak.

Az előadó néhány fontos és érdekes dolgot kiemelve elmondta, hogy a család a Csákoktól származik.

– Az első biztosan tudható családtag egy Ugrin nevű ember volt, ő a legrégebbi ősöm. A családi címer azóta keveset változott, legfeljebb például a keresztet felváltotta a kettős kereszt – mondta az előadó. Bemutatta többek között egyik őse, Kisfaludy László, Győr alkapitánya lábbilincsének a képét az 1680-as évek elejéről. A bilincs, amelyet a török fogságból szabadulva hozott haza magával, ma is megvan.

Kisfaludy László a család történetét mutatta be a hetedikes diákoknak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Szépapám, Kisfaludy Móric a szabadságharc idején katona volt, ott volt Isaszegnél, Buda visszafoglalásánál, majd Kossuth szárnysegédje lett. Kossuth anyósa pedig Kisfaludy lány volt. A fegyverletétel után Móric fogságba került, de fél év után otthon volt, ugyanis nagybátyja, Kisfaludy János nyugalmazott császári tábornok a családi kapcsolat miatt – ha ellentétes oldalon álltak is – jóban volt Haynauval és közbenjárt Móric szabadon engedése érdekében – mondta Kisfaludy László.

Részleteket olvasott fel Móric leveléből, amelyet a feleségének küldött a fogságból, majd szólt arról, hogy a házaspár mindkét gyermeke kicsi korában elhunyt. A nevüket onnan lehet tudni, hogy Jókai erre járva lerajzolta Kisfaludy Sándor sírját a két kis fakereszttel, és azokon a nevekkel.

– Aztán született még Móricnak öt gyermeke, köztük Tivadar, ő volt az ükapám – vallotta Kisfaludy László, végül bemutatta az általa készített családfát is.

Az emlékház munkatársai Kisfaludy mesélő tárgyai címmel interaktív tárlatvezetést is tartottak.

A sikeres programon több mint 170 diák vett részt és a fiatalok mellett még vendégek is bekapcsolódtak a sorozatba. A résztvevőknek Illésné Pujszter Hajnalka által készített mézeskalácsot adtak ajándékba.

A Múzeumi estét Kisfaludy Sándor verscsokra és az Ünnepnap című zenés performance indította W. Horváth Tibor és Takáts Fruzsina előadásában.

Füzy Molnár Zoltán Amerre Kisfaludy járt – ikonikus helyek ma című fotókiállítását Barsi Balázs OFM ferences atya nyitotta meg. Az atya a művészetekről, a fotózásról mint önkifejezésről és magukról a képekről is beszélt.

Az estet a Peregrinus együttes koncertje zárta. A zenekar kellemes hangulatot varázsolt az udvarba, méltóképpen lezárva az emlékezés napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában