egy legendás regény születéséről

2019.11.06. 07:00

Éljen a grund! – Pápára ért a mozgó tárlat

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényét megidéző vándorkiállítással várja látogatóit novemberben a városi könyvtár.

Laskovics Márió

Pap Gabriella könyvtáros a falinstalláción lévő, régi és mai fiútárgyakat rejtő zsebben matat

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Molnár Ferenc világhírű regénye, A Pál utcai fiúk első kiadásának 110. évfordulója alkalmából létrejött vándorkiállítás e hónapban a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban tekinthető meg. Mint megtudtuk, a tárlat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban nyílt meg 2017 májusában, anyaga alapjául a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása szolgál, de az interaktív tartalmak kidolgozásából részt vállalt a Nemzeti Múzeum, valamint A Pál utcai fiúk című musicalt játszó Vígszínház is. A kiállítás koordinátora, szervezője a regény újrakiadásait kezelő Móra Kiadó.

Pap Gabriella könyvtáros a vándorkiállítás tablóival
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Pap Gabriella könyvtáros elmondta, a vándorkiállításon az író életét, munkásságát, az egykori pesti gyerekek életét, játékait ismerhetik meg az érdeklődők. Az 1907-ben megjelent ifjúsági regény keletkezésének történetét, szereplőit, a sztori valós helyszíneit és a mű utóéletét (színdarab, musical, film, diafilm) tárja fel a tizenegy tabló. Egy fapalánk nyomatú, paravánszerű falinstalláció a korabeli grundok hangulatát idézi, és több QR-kódot tartalmaz, melyeket leolvasva a Vígszínház darabjának alkotóit, színészeit láthatják, hallhatják, akik a könyvről, a darabról, az általuk közvetített értékekről, saját interpretációikról beszélnek.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A falon továbbá megtalálható Csónakos zsebe, ami régi és mai fiútárgyakat rejt, illetve Geréb levele. A tárlat részét képezi még többek között a Gittegylet csomagja, mely lehetőséget ad a gitt gyúrására, valamint üveggolyók, zászló, és több apró, de a regényben meghatározó tárgy.

Az interaktív tárlat november 29-ig tekinthető meg a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Pap Gabriella könyvtáros kiemelte, a diafilmvetítéssel színesített kiállításon és a hozzá kapcsolódó játékos foglalkozáson való részvételre csoportok, iskolai osztályok előzetes jelentkezését várják. A november 29-ig megtekinthető tárlat Csornáról érkezett Pápára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában