Nagyvizit

2019.11.08. 07:00

Gyurkovics tragikomédiája a Petőfi Színházban

Gyurkovics Tibor Nagyvizit című tragikomédiáját parádés szereposztásban ma este mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház, Rátóti Zoltán rendezésében.

Balla Emőke

Fotó: Balogh Akos

Gyurkovics Tibor 1972-ben bemutatott, fekete humorú sikerdarabja, a Nagyvizit egy kórház sebészetének négyágyas kórtermében játszódik, ahol ki-ki vérmérsékletétől és lelkiállapotától függően viseli el azt, amit a sors és a kórházi személyzet kiosztott rá. Vajon lehet-e, szabad-e humor nélkül élni? Talán a legkétségbeesettebb, legszívszorítóbb pillanatokban van leginkább szükségünk öniróniára, arra, hogy képesek legyünk önmagunkat egy kicsit kívülről szemlélni. Az élet szeretete, az élet igenlése, az élni akarás a legnagyobb kihívások idején a legerősebb.

Az előadást Rátóti Zoltán rendezte. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész elmondta: nem mindig egyértelmű, hogy a szereplők közül ki akar élni és ki akar meghalni, amit Gyurkovics Tibor nagyszerű, groteszk humorba ágyazott jellemrajzokkal, jellemfejlődéssel fogalmaz meg. A kórházi élmények mindannyiunk életében megjelennek, és látva a színpadon történő eseményeket, egy kicsit talán magunkon is tudunk nevetni.

Koncz Gábor színpadra lépett a Nagyvizit 1972-es ősbemutatójában a Vígszínházban, akkor Fazekast alakította, Veszprémben Badarit. Később három alkalommal rendezte a darabot, töviről hegyire ismeri a művet. Gyurkovics karakterei valós történeten alapulnak, sokan magukra ismerhetnek a gyakran groteszk helyzetekben, fogalmazott.

A Kossuth-díjas színművész, Esztergályos Cecília Mária szerepét formálja meg. Mint mondta, imádja ezt a karaktert, mert lehetőséget ad arra, hogy megcsillogtassa a humoros oldalát. Mária egy egyszerű takarítónő, lecsúszott egzisztenciával. Mindent tud mindenkiről, de az élet úgy hozta, hogy ő az utolsó a sorban. A szerepet Módri Györgyivel felváltva játssza majd.

Az előadás további szerepeiben Kőrösi Csaba, Szeles József, Gaál Attila Csaba, Varga Szilvia, Nyirkó István, Máté P. Gábor, Lukács Dániel, Dér Mária, Cservenák Vilmos és Keresztes Gábor látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában