kiállítás

2019.11.19. 07:00

Múltidéző fényképek a hatvan éves Ajkáról

A várossá nyilvánítás 60. évfordulóját nagyszabású programsorozattal ünnepelte a település. Az Ajkai Fotóklub a város múltjának, egy-egy jellegzetes momentumának fotókon rögzített archiválásában élen jár. Legutóbbi fotókiállításuk alkalmával az érdeklődők akár száz esztendőre is visszatekintő képeket tekinthettek meg.

Borsos Renáta

Tihanyi György a képek történetéről beszélt

Fotó: Györkös József/Napló

A régi fotóknak helyet adó művelődési ház aulája megtelt a város múltjára kíváncsi tekintetekkel a közelmúltban. A szemlélődés az idősebbekből minden bizonnyal nosztalgikus érzéseket váltott ki. Akadtak olyanok, akik még emlékeztek a kezdeti időszakra, amikor a városkép kopott közintézményeket, sáros, szinte csak gumicsizmával járható utcákat mutatott.

A 2007-ben alakult fotóklub vezetője, Tihanyi György hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Ajka életének kiemelkedő mozzanatait lencsevégre kapja. A fotóklub első nagy volumenű munkája, 2009-ben megjelent, A város története képekben című kiadványa volt, melynek népszerűsége bizonyította, hogy a múltnak milyen értéke van a jelenben. A legutóbbi kiállításon bemutatott hatvan fotó gyűjtését, beazonosítását a fotóklub tagjain kívül, Áment Márton, Braunhoffer Imre, Heffler László, Orbán László, Sipos Ottó Tibor, Tilhof Endre és Varga György segítették. A régi képeslapok gyűjtésében Kundermann Jenő és Bokkon Csaba nevét érdemes kiemelni.

Tihanyi György a képek történetéről beszélt
Fotó: Györkös József/Napló

A város 60. évfordulója alkalmából kiállított képek tárlata a régi időkbe repítette vissza a látogatókat, megtekintésük sokakból történeteket, emlékeket, élményeket idézett. Olyan ikonikus épületeket, vendéglőt, italkereskedést is megmutattak a fotók, melyek akkoriban a kulturális élet színterét jelentették. A kezdeti városképen túl a hatvanas, hetvenes évek építkezéseit, a városiasodás, a fejlődés útján elinduló Ajkát is bemutatták. A fiatalabbaknak szintén érdekes időutazás lehet a megtekintésük. Megnézhetik – mint egy rendhagyó történelemórán – a város múltját bemutató különleges fotótárlatot.

A kiállítás a nagy érdeklődésre való tekintettel tavaszig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában