fiatal művésznő adott koncertet

2019.12.05. 07:00

Csellózenével kezdődött az advent Zircen

Advent első hétvégéjét a ciszterci apátság Gobelin Termében Reiter Anna csellista koncertje nyitotta.

Müller Anikó Hanga

Reiter Anna a családja körében Fotó: Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A fiatal csellóművész Kecskeméten született. Hétévesen kezdett zenét tanulni, egy év után választotta a csellót hangszeréül. Már zeneiskolásként országos és nemzetközi versenyeken vett részt, több rangos díjat elnyerve. Zenei szakközépiskolás évei alatt díjazott volt a rangos liezeni és a poreci nemzetközi versenyeken. Érettségi után a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián szerzett alap-, majd mesterfokú csellóművészi diplomát. Ez idő alatt harmadik díjas lett a bulgáriai Young Virtuosos nemzetközi csellóversenyen.

A fiatal csellóművésznő játéka nagy sikert aratott Fotó: Müller Anikó Hanga

Több zenekarban játszott, fesztiválokon, koncerttermekben lépett fel, közben fél éven át Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián Perényi Miklós tanítványa volt. Brüsszeli diplomakoncertje után hazaköltözött, jelenleg a Duna Szimfonikus Zenekar szólamvezető csellistája. A bakonyi kisvároshoz családi kötelékek fűzik, édesapja egyetemista koráig itt lakott, jelenleg nagyanyja és több rokona él Zircen.

– Ők nyolcéves korom óta hallgatták zenélésemet, sokat gyakoroltam ittlétem alatt, nagyon örültem, hogy most előttük, nekik is játszhattam. Jóleső érzés volt, hogy olyan rokonok is eljöttek, akikkel már vagy tíz éve nem találkoztunk, bár nagyon izgultam, mert ismerősök előtt sokkal nehezebb játszani. Nagy élmény volt az apátságnak ebben a gyönyörű termében koncertezni, melynek kiváló az akusztikája, nagyon szépen zengett a zene – mondta a fiatal művésznő.

Reiter Anna a családja körében Fotó: Müller Anikó Hanga

A koncerten Johann Sebastian Bach, Gaspar Cassadó és Rózsa Miklós zeneművei hangzottak el, majd a szűnni nem akaró vastapsot követően kortárs magyar zenét játszott virtuóz módon Reiter Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában