Fontos értékek és normák

2020.01.28. 11:00

A kultúra napját összművészeti program koronázta Ajkán

Közös kincsünk, kultúránk jelzőjét és minősítését adhatja létünknek és megkülönböztet minket más népektől. A magyar kultúra napját a képzőművészet, az irodalom és a zene hármas egységében ünnepelték a művelődési központ kiállítótermében. A művészetkedvelők megtekintették a zeneiskola növendékeinek és tanárainak közös műsorát, illetve az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tárlatát.

Borsos Renáta

Garaboly és Kisgaraboly néptáncegyüttes színes műsora sikert aratott a magyar kultúra napján

Fotó: Györkös József

A jeles nap alkalmából Ráczné Németh Csilla, a humán és ügyrendi bizottság elnöke a kulturális antropológia meghatározásával definiálva elmondta, a kultúra egy adott társadalom mindazon ismereteinek összessége, amelyek az emberi közösség összetartozását és fennmaradását biztosítják. A kultúra alapján tudunk eligazodni abban, hogy mik a fontos értékek és normák az életben.

Hozzátette, a magyar kultúra nem csak a Magyarországon gyakorolt kulturális univerzálékat jelenti, hanem az egész világon megtalálhatót, mindazt, mely a magyar néphez köthető. Kiemelte, a Himnuszt Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be. A Himnuszt tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, több mint száz év lappangás után, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába.

– Szenteljünk figyelmet évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, mutassuk és adjuk tovább tárgyi és szellemi értékeinket. Szerencsések vagyunk az ajkai művészeti csoportok tekintetében. A festők, szobrászok, grafikusok alkotta, Papp Béla irányítása alatt működő, 16 tagból álló Ajkai Képzőművészeti Egyesület évről évre megajándékoz bennünket tárlatukkal. Az alkotók álmokat formálnak valósággá, érzéseket tesznek láthatóvá. Kínálatukban megtalálható az akvarell-akril, grafika, diópác, hagyományos olajfestés, agyagszobrok, fémből, kőből kombinált munkák és első alkalommal gyöngyfűzések – jegyezte meg Ráczné Németh Csilla.

Garaboly és Kisgaraboly néptáncegyüttes színes műsora sikert aratott a magyar kultúra napján
Fotó: Györkös József

A méltatás után alkotói elismerések átadása következett. Ajka Város Önkormányzatának elismerését Varga György festő vette át Horváth József alpolgármestertől. Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselőtől Ozorai Sándor képzőművész vett át elismerést. A művelődési központ jutalmát Bábics Valéria intézményvezető adta át Albertné Baptsán Éva festőnek. Pad Ferenc önkormányzati képviselőtől Németh Ferenc szobrász vett át jutalmat. Dorner László, a Dorner Alumíniumöntöde tulajdonosa elismerésben részesítette Kotsy Ibolya festőt. Az Ajkai Grafikai Műhely díját Kapolcsi Kovács Csaba alelnöktől Gombosi Marian festő vett át.

Az est a Garaboly és Kisgaraboly néptáncegyüttes műsorával, verses szavalattal, valamint a zeneiskola növendékeinek és tanárainak hangszeres és énekes produkcióival zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában