Iparművészi címet nyertek

2020.01.26. 07:00

Elismerték a Felsőörsi Hímzőműhely tevékenységét

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepséget a Felsőörsért Közalapítvány. Az ünnepségen egyrészt bejelentették, hogy a Felsőörsi Hímzőműhely az országban negyedikként elnyerte a Csoportos Tárgyalkotó Népi Iparművész címet, illetve méltatásra került az Örökség-díj idei díjazottja, a pogrányi testvértelepülésen élő Tóth Borbála Borka.

Szendi Péter

Az ünnepségen fellépett a Búzavirág Népdalkör

Fotó: Szendi Péter

Ő sajnos nem tudott jelen lenni, díját később fogja átvenni. Szuperné Bohus Judit szakmai vezető értékelte a Felsőörsi Hímzőműhely eddigi eredményeit, egy kis kiállítás és fényképes vetítés segítségével az érdeklődők is betekintést nyerhettek a kézimunkázó klub világába. A délután különlegessége a felsőörsi fehér hímzés bemutatása volt, amelyet Vargáné Németh Erzsébet tervezett, a kivitelezést Németh Ferencné vállalta – kezdte a kultúra napjának rövid összegzését Pásztorné Simon Annamária közösségszervező, aki megköszönte Tislér Anikónak, a Felsőörsért Közalapítvány titkárának a munkáját.

Tóth Borbála Borka a zoboralji Kolon községben született. Szülei erős magyar öntudata, magyarság melletti kiállása egész életében például szolgál számára. Gyerekkorának egyik meghatározó élménye volt, hogy édesapját az 1956-os forradalom melletti kiállásért elítélték és börtönbe zárták. A Felsőörsért Közalapítvány a magyar kultúra felvidéki átörökítéséért, a testvérkapcsolatok ápolásáért adományozta neki az Örökség-díjat.

Az ünnepségen fellépett a Búzavirág Népdalkör
Fotó: Szendi Péter

A Felsőörsi Hímzőműhely munkáját Szuperné Bohus Judit Gránátalma- és Örökség-díjas népi iparművész méltatta. Kiemelte, hogy Felsőörsért Közalapítvány Hímzőműhely 2014-ben az Újra öltünk, örökítünk program keretében alakult és azóta sikeresen működik. Első kiállításuk helyben 2015 márciusában volt a program alatt elkészült munkáikból. Mezőkövesden a XXVII. Kisjankó Bori Országos Hímző pályázaton, a VI. Százrózsás Hímző pályázatra küldött garnitúrájuk látható volt. Itt munkájuk első díjazásban részesült.

A rendezvény színvonalát emelte a helyi Búzavirág Népdalkör fellépése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában