"összetartozunk"

2020.05.30. 07:00

Vallomásokkal, harangszóval és szófelhővel készül a nemzeti emléknapra a pápai gimnázium

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma mindig gondot fordít a nemzeti ünnepekre. Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, magyartanár számolt be lapunknak arról, hogyan készülnek az idei nemzeti összetartozás napjára.

Laskovics Márió

Mayerné Pátkai Tünde igazgató-helyettes digitális megemlékezést szervez a Refi tanárai, diákjai számára

Forrás: iskola

A református gimnázium honlapjára feltöltötték a minap a Csizmadia Károly szülész-nőgyógyász öregdiákkal, még az audiovizuális emlékgyűjtés projekt során készült életút interjút, amelyet történelem, földrajz, hittan vagy osztályfőnöki órákon néznek meg és dolgoznak fel a diákokkal.

– Rendkívül tanulságos élettörténet. Károly bácsi felvidéki, csallóközi, alistáli születésű, akinek a sorsát meghatározta a trianoni döntés, a második világháború, majd a Beneš-dekrétumok. Négyszer szökött át a határon, hogy a Refiben leérettségizhessen. Tanárai jóvoltából egy egész nyarat itt töltött az ókollégiumban, közben felkészült egy tanév anyagából. Tizenkilenc évesen németországi katonai táborba vitték, ahonnan az amerikaiak bevonulásakor éppen magyar származása miatt szabadulhatott meg, aztán pedig megint csak magyar származása miatt egy csehországi bányában kellett büntetésből dolgoznia. Végül Magyarországon szerzett orvosi diplomát. Miközben a háromnegyed órás riportból az iskolatörténetről szintén sokféle információt szerezhetünk, egy romantikus regénybe illő szerelmi történetet is megismerhetünk, hiszen Károly bácsi egykori pápai osztálytársát vette feleségül öt évi levelezés, és a komáromi hídon, a határőrök által felügyelt leánykérés után – mondta el Mayerné Pátkai Tünde.

Az igazgatóhelyettes előrevetítette, hogy az iskolai honlap hírek rovatában négy diákjuk is megszólal majd, s a nemzeti emléknap kapcsán arról vallanak, hogy mit jelent számukra magyarnak lenni. Mindannyian határon kívüli gyökereik okán saját maguk is megértik, megélik a nemzeti összetartozás fontosságát. Brenner Boglárka (Erdély), Duba Dorottya (Felvidék), Móricz Margit (Délvidék) és Lipcsei Gergely (Kárpátalja) vallomásait június 3-án, szerdán osztják meg a Refi honlapján. A felvételek bárki számára elérhetők lesznek.

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes digitális megemlékezést szervez a Refi tanárai, diákjai számára Fotó: iskola

– Szeretnénk az iskola közösségével lélekben is együtt lenni, együtt érezni és gondolkodni a nemzeti összetartozás napján. Ezért június 4-én, csütörtökön 16.30-kor, amikor a Kárpát- medencében megszólalnak a harangok, kérünk mindenkit, tanárt és diákot, hogy hallgassuk a saját településünk harangjának hangjait. A honlapunkon 17.30-ig lesz lehetőségünk arra, hogy közösen készítsünk egy szófelhőt (gondolattérképet) arról, hogy nekünk mit jelent magyarnak lenni. Ehhez a felületen ajánlunk fel néhány idézetet, amiből lehet választani, de természetesen mindenki maga is kereshet neki tetszőt. A szófelhő a Nagy-Magyarország-térképet hozza majd létre, és természetesen a belépők és az idézetek miatt folyamatosan változni fog. Ez utóbbiban szeretnénk, ha valóban minden refis részt venne, mert ez lenne a mi közös harangszavunk nemzetünkért – irányozta elő a járványügyi helyzetbeli „iskolai ünnepséget” a szervező Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában