Molnár Lajos képeivel indultak el ismét a tárlatok a pápai városi könyvtárban

A helytörténetíróként is ismert Molnár Lajos festő és grafikusművész két, a várostörténetet és a járványhelyzetet feldolgozó képsorozattal kezdte újra meg a városi könyvtár kiállításainak sorát.

Laskovics Márió

Molnár Lajos Dulity-díjas festő és grafikusművész Pápai rege című kiállítását nyitották meg csütörtökön a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Mint megtudtuk, Molnár Lajos kettős jubileumot ünnepel, ugyanis 75 évesen, újrakezdett képzőművészeti munkássága huszonötödik évében lepte meg új képekkel és gondolatokkal a pápai publikumot. Országszerte 93 csoportos és 38 egyéni kiállítással büszkélkedhet.

Molnár Lajos két sorozattal mutatkozik be a kiállításon. Jobbra Hermann István könyvtárigazgató és Némethné Kovács Magda dalénekes
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kiállításon pár különálló kép mellett két sorozat főszerepel. A helytörténetíróként is ismert Molnár Lajos a Pápai rege címűben a város történelmi múltját tárja fel a 11. századtól tizenhárom festményen, s a felvázolt regék alanyaiként, hőseiként feltűnnek a városért sokat tett emberek is. A Maradj otthon című képsorozat tizenkilenc darabját a márciusi korlátozásokat követően készítette el, és rajtuk a láthatatlan félelmeinket igyekezett láthatóvá tenni.

A tárlatot Hermann István könyvtárigazgató nyitotta meg, ismertetve Molnár Lajos életét, munkásságát. Jobbra Némethné Kovács Magda dalénekes
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Áprilisban lett volna az eredeti megnyitó, de azóta is alkottam, és a törzsanyagon túl ezen figurális, városképi kompozíciók is részt vesznek a tárlaton. A képeken a járvány okozta bezárkózottságot, lelki terhet akartam megjeleníteni. A félő, tartózkodó, hezitáló emberalakok állandó mozgásban és színesen vannak a fekete-fehér grafikákon. Hátha adnak a látogatónak egyfajta útmutatót vagy vigaszt – mondta el Molnár Lajos.

Némethné Kovács Magda dalénekes, nótaszerző magyar nótákkal működött közre a megnyitón
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az alkotó megjegyezte, a karantén alatt sem állt meg az élet. Az Országos Képző- és Iparművészet Társaság, melynek tagja, kéthetente virtuális tárlatokat szervezett. Az új képeket küldő tagokból állt a zsűri, tulajdonképpen egymást értékelték. Grafikáival Molnár Lajos az egyik fordulót megnyerte, egyen pedig harmadik helyezett lett több mint negyven alkotótársa közül.

A könyvtár folyosóján a Maradj otthon című grafikai képsorozat látható augusztus 5-ig
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az augusztus 5-ig megtekinthető tárlatot Hermann István könyvtárigazgató nyitotta meg, ismertetve Molnár Lajos életét, munkásságát. Dicsérte sokrétű alkotói vénáját, neki köszönhetőek például a könyvtár kiállító paravánjai. Méltatta a munkához és az emberekhez való hozzáállását, valamint a feleségét, aki a sikeres, nyugodt alkotói tevékenységet előfeltételként biztosítja.

Az előadóteremben a Pápai rege című festménysorozat látható augusztus 5-ig
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Felidézte, hogyan élték meg az intézmény dolgozói a járványhelyzetet, az olvasók, kiállítások hiányát.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A megnyitón magyar nótákkal közreműködött Némethné Kovács Magda dalénekes, nótaszerző, az alkotó pedig verset szavalt a szép számban megjelenteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában