Szónoklat a szabadban

2020.07.01. 11:00

Új elnökséget választott a nyilvános beszédet oktató csoport Veszprémben

Az édesanyánktól megtanultunk beszélni, az iskolában helyesen beszélni, a mi klubunkban megtanulhatunk lehengerlően beszélni – vallja a Toastmasters Veszprém, a nyilvános beszédet oktató csoport új elnöke, Pusztai Ádám. Több hónap után végre kedden találkoztak a tagok. Egyelőre a szabadban gyakorolták a retorikát.

Rimányi Zita

Pusztai Ádám

Fotó: Rimányi Zita

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben az utóbbi időben online, számítógépeik révén tartották meg foglalkozásaikat a helyi Toastmasters csoport tagjai. Az új elnökséget is így választották meg. Tagjai: Pusztai Ádám elnök, Harazin Tibor titkár, oktatásért felelős elnökhelyettes, Jakabné Rácz Ildikó tagságért felelős elnökhelyettes, Cseh Zoltán PR-ért felelős elnökhelyettes, Balogh Péter kincstárnok, Nagy Ildikó előző elnök. Ők és csoporttársaik ma már végre személyesen is találkoztak, a Kolostorok és kertek területén, a jezsuita kolostor mellett. Szokás szerint néhányan beszédet tartottak, a többiek pedig értékelték előadásukat, tanácsaikkal segítették őket a fejlődésben. Ez a Toastmasters lényege: a retorika gyakorlása és a gyors, baráti, építő visszajelzések.

A Toastmasters egy olyan nemzetközi és nonprofit szervezet, amely a nyilvános beszéd és a vezetési készségek fejlesztésében segít a résztvevőinek. Világszerte vannak csoportjai, hazánkban is több működik. A veszprémi már 2016-ban tartott találkozókat, de hivatalosan csak 2017 augusztusában alakult meg a klub. Huszonnégy tagja van. „A tudásért jövünk, a társaságért maradunk” – vallja Harazin Tibor.

Pusztai Ádám
Fotó: Rimányi Zita

Pusztai Ádám pedig arról is beszélt, hogy elnöksége idején, az elkövetkező egy évben mentor-rendszerüket szeretnék szervezetebbé tenni. Szerinte többen nehezen ismerik be, hogy érdemes a nyilvános beszéd terén fejlődniük és azt, hogy sok múlik ezen. Pedig sokaknak szükségük lehet rá, hogy hatásosan tudják előadni gondolataikat, akár a munkájuk, a magánéletük, az önbecsülésük miatt. Van, akinek azért fontos, mert motiválni akarja munkatársait, akad, akinek azért, mert az értékesítésben dolgozik, vagy sikeresen akar egy állásinterjún bemutatkozni, viccesen akar történeteket mesélni, nem akar unalmas negyedéves beszámolót tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában