Harmincöt alkotó állított ki

2020.08.31. 11:30

Az emberi test ábrázolását mutatja be a MANK veszprémi tárlata

Számos képző- is iparművészeti ág képviselője mutatkozik be a Dubniczay-palotában a közelmúltban nyílt tárlaton.

Marton Attila

Turós-Máté Kinga és a Kék Madár Táncműhely

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Test/Harmónia című kiállítás előzménye, hogy a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Kép/Test/Lét címen három megyeszékhely – Veszprém, Szolnok és Miskolc – művészei számára három különböző, de az emberi test kultúrájához, szépségéhez, erejéhez kötődő tematikában hirdetett alkotóművészeti pályázatot – mondta el Tardy-Molnár Anna, a szentendrei székhelyű MANK ügyvezető igazgatója.

Tardy-Molnár Anna és Hegyeshalmi László a szabadtéri megnyitón
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A sorban első veszprémi kiállításra a táncoló, a mozgást végző ember szépségét, az emberi mozdulat esztétikumát fókuszba helyező önálló műalkotással lehetett jelentkezni. A tárlaton harmincöt művész állít ki, és számos műfaj képviselteti magát. Látható porcelánszobor, bronzplakett, kísérleti fotó, nyomat, faszobor, olaj- és akrilkép is, az alkotók között Tamás Ákos keramikus, Fábián László és Jáger István grafikus és Gáspár Gábor fotóriporter művei is láthatók.

A megnyitón táncművészeti performanszot mutattak be Turós-Máté Kinga tanítványai
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a kiállítás egyik kurátora bevezetőjében elmondta, a MANK kezdeményezése az emberi lét szinte minden filozófiai, tudományos kérdését felvetette a művészek számára, és egyúttal a képzőművészet egyik alaptémáját ragadta meg, hiszen az emberi test ábrázolása a képzőművészet több ezer éves történetében mindig jelen volt. Hozzátette, a felvilágosodás óta népszerű szemlélet, hogy mindenre lehet tudományos magyarázatot adni, ugyanakkor a lélek szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, utalt az ókori mondásra, amely szerint Ép testben ép lélek.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A pályázatra 94 pályamű érkezett, amelyekből harmincöt művész alkotását javasolta kiállításra a neves művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri. A megnyitón táncművészeti performanszot mutatott be Krámer György és Turós-Máté Kinga táncművész, valamint Turós-Máté tanítványai. A kiállítás október 30-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában