Hangulatos akvarellek

2020.09.21. 11:00

Borbás Zoltán művész-tanár mestere a természet

A teremtés dicsérete címmel Borbás Zoltán művész-tanár festményeiből nyílt kiállítás a közelmúltban az Inotai Faluházban.

Szabó Péter Dániel

Borbás Zoltán elmondta, sokféle technikát kipróbált, mire „lehorgonyzott” az akvarellek mellett

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Legkedvesebb műfajom az akvarell. Képekben, hangulatokban gondolkodom, szeretem az általam észlelt világot megosztani másokkal. Hitem szerint az alkotások létrehozása élteti a művészt, s jó irányba befolyásolja a nézőket – idézte köszöntőjében Borbás Zoltánt – Rotter Dávid zongorajátékát követően – a faluházban tartott kiállításmegnyitón Csővári Zsófia Réka.

A Thury-Vár Kft. szakmai vezetője kiemelte, az alkotóra a Finnországban, Svédországban, illetve a Kárpátok vidékén tett utazásai is nagy hatással voltak. Szívesen fest tájképeket, visszatérő elem képein a Bakony erdős, sziklás rengetege, de kedveli a történelmi és bibliai tematika mentén megfogalmazott gondolatok képpé formálását is. Borbás Zoltán szilárd elhatározása, hogy szülővárosa, Várpalota híres festőinek nyomába szegődjön.

Borbás Zoltán elmondta, sokféle technikát kipróbált, mire „lehorgonyzott” az akvarellek mellett
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az összesen 30 darab, csodás tájakat bemutató akvarellt felvonultató tárlat megnyitóján maga az alkotó is mikrofonhoz lépett. – Szinyei Merse Pál már ünnepelt festőként, barátai társaságában mondta el: hiábavaló minden okoskodás, piktúrát megtanulni nem lehet, csak egy mestertől. Ez a mester a természet – mondta el Borbás Zoltán, aki kérdésünkre elmondta, sokféle technikát kipróbált, mire „lehorgonyzott” az akvarellek mellett.

– Olajfestékkel, tussal és ceruzával is alkottam, ám az évek során úgy alakult, hogy a legközelebb az akvarellt éreztem magamhoz. Ez talán annak is köszönhető, hogy amikor főiskolásként egyszer a Délvidéken jártam, ihletett pillanatban láttam alkotni kiváló akvarellistaként számon tartott tanáromat. Ez nagyon meghatározó élmény volt számomra – mondta el kérdésünkre Borbás Zoltán, akinek festményei szeptember 30-ig láthatóak az Inotai Faluházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában