Gazdag kulturális örökség

2020.09.23. 14:00

Számos értékkel büszkélkedhet Sümeg és lakói

A napokban megrendezett civil fórumon tartotta meg beszámolóját a sümegi értéktárbizottság elnöke, Oszkai Réka.

Tóth B. Zsuzsa

Az értéktárban helyet kapott Ramassetter Vince életútja. A kép a Ramassetter-házban készült, a mecénás nevéhez fűződik a helyi kékfestő iparág is

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A beszámoló érintette a kulturális örökséget, az épített és természeti környezet értékeit, a sport, az agrár- és élelmiszer-gazdaságot, az ipari és műszaki megoldásokat, a turizmus, az egészség és az életmód területét.

Az értéktárban helyet kapott Darnay Kálmán életútja, a Kisfaludy-kultusz, a népi fazekas és kályhás mesterségek hagyománya, továbbá a plébániatemplom Franz Anton Maulbertsch által festett faliképei, a Püspöki Palota, Tóth Tivadar költészete, Ramassetter Vince életútja, a csodatévő Szűz Mária-szobor, a város mint búcsújáróhely, Kisfaludy Magyar szüretelő éneke, a Kisfaludy-emlékház, a várfal és a bástyák. Nem maradhattak ki a lant alakú sírkövek, a Ferences templom, a történelmi belváros, Sümeg Város Fúvószenekara, Capári Róbert kutyafalkája, a Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület, a Ranolder-sajt, a kórház története és a váristálló sem. Előkészítés alatt áll a Kálvária, az Öregdiákok Baráti Köre, Kovács András életútja, a Váristálló Alkotótábor és a Horváth Márton-gyűjtemény felvétele.

Az értéktárban helyet kapott Ramassetter Vince életútja. A kép a Ramassetter-házban készült, a mecénás nevéhez fűződik a helyi kékfestő iparág is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Magyar Értéktárba delegált értékek között a vár, a Maulbertsch-falképek és a Püspöki Palota szerepel. Az arcképcsarnokban Horváth László ének-zene tanár munkássága, Horváth Márton életműve, Halász László, Tót Endre, Adorján Géza, Mészáros István, Keszthelyi Tamás és Sümegi Ferenc életútja, Pintér László igazgató munkássága, Gyenes Lászlóné versei kaptak helyet. A Veszprém Megyei Értéktárba felvették a város erődítményrendszerét, a Püspöki Palotát és a Maulbertsch-freskókat. A tervek szerint felvételre vár még a borászat témája, a Fehérkövek, a civil szervezetek, a tarisznyavár, a Kossuth-díjasok, a szobrok, a források, a síremlékek, a kisnemesi kúriák és rendezvények sora. A beszámoló érintette az ÉrtékTár fotópályázat eredményeit, szó volt az Értékek Klubjáról és a helyi ÉrtékTárról.

A fórumon alkalom nyílt a szervezők és a résztvevők közti beszélgetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában