Régi receptek Németbánya konyháiból

2020.10.29. 11:00

A hagyományos sváb ízeket feltáró kötetet mutattak be Pápán

Ételkóstolóval és a németbányai értéktár ismertetésével egybekötött bemutatót tartott a sváb ízvilágot feltáró receptgyűjteményéről Kiss Albertné a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Régi ízek egy bakonyi sváb falu, Németbánya konyháiból című, Kiss Albertné által összeállított könyvet mutatták be kedden a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A szerző a helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, családi szakácskönyve adta az ötletet, hogy összegyűjtse a község gasztronómiai értékeit.

– Az utolsó pillanatokban tettem meg ezt, mert lassacskán nincs már idős ember a faluban. Egy 93 éves nénihez jártam, aki elmondta nekem, hogyan éltek korábban, mi hogy készült. 55 éve élek Németbányán, tudtam és láttam, hogy miket esznek, de attól tartottam, mindez feledésbe fog merülni. A receptgyűjtemény falutörténettel indul, amiben leírtam a Somkuti Andrásné által elmondottakat. Ő elmondta a recepteket, én pedig megfőztem, és persze meg is ettem. Sütni nem szeretek, azokat a 73 éves Kungl Ignácné készítette el nekem – idézte fel a gyűjtő és kóstoló, feldolgozó munkát a német gyökerekkel rendelkező szerző.

Kiss Albertné hozzátette, ünnepi és hétköznapi ételek egyaránt szerepelnek a könyvben, melyet Hermann István könyvtárigazgató szívesen adott ki. Megjelenését a németbányai német nemzetiségi önkormányzat is támogatta, és vásárolt belőle 300 példányt, így várhatóan a falubeliek is kézhez kaphatják.

– Mára kevés német ajkú maradt a faluban, de a németek 270 éve települtek be, magukkal hozva az étkezési szokásaikat. Ezek az évtizedek folyamán változtak, és hatott egymásra a magyar és a sváb konyha. Ebből alakult aztán ki az a finom kis gasztronómia, ami a könyvben tükröződik. Például a paprikára és a pörköltre sincs más szavuk. Őseink nem úgy főztek, hogy milligrammokban és -literekben méricskélték a hozzávalókat, hanem kanállal, bögrével, egyszerűen csak olyan „gondolomformán” raktak az ételekbe ezt-azt. A sváb konyhára egyébként a mértékletesség, a takarékosság jellemző. Húst csak ünnepnapokon ettek, és a fűszerezést sem vitték túlzásba a mezőgazdasági munkák miatt – jegyezte meg Kiss Albertné.

Kiss Albertné új receptgyűjteménye mellett bemutatta a németbányai értéktárat is a városi könyvtárban Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kötetben az ajánlást, bevezetést követően levesek, húsok, mártások, saláták, főzelékek, főtt tészták, sütemények szerepelnek magyar és sváb nevükkel, magyar nyelvű recepttel, fotóval, valamint képet kapunk a hagyományos disznóölésről is.

A könyvet felvették a németbányai értéktárba, amit szintén bemutatott az elnökeként tevékenykedő Kiss Albertné. Mint mondta, a kis falunak jelenleg harminc értéke van, melyeket egy sikeres, több mint egymillió forintos önkormányzati pályázatnak köszönhetően külön kiadványban népszerűsíthetnek.

A rendezvény végén borlevest és réteseket kóstolhattak a megjelentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában