Nehéz helyzetben a kulturális intézmények – Bíznak a látogatóik kitartásában

November 11-én, tehát szerdán 0 órától léptek érvénybe a kormány szigorú intézkedései, amit a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében hirdettek ki. A veszélyhelyzet meghosszabbításával, és az új intézkedések tekintetében nemcsak a vendéglátóhelyeknek, iskoláknak és szabadidős központoknak kell újratervezniük a jövőjüket, de a kulturális intézményeknek, színházaknak és moziknak is.

Horváth Virág

Vándorfi László elárulta, természetesen tartanak attól, hogy gazdaságilag nem fogja a színház túlélni az újabb kényszerszünetet

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentését követően már sokan elkezdték az év végi újratervezést, elkezdték lemondani a rendezvényeket, vagy már online formában megtartani őket. A keddi Magyar Közlönyben megjelent szabályok már senkit nem értek váratlanul Veszprémben.

Az Agóra Veszprém Kulturális Központ tömött rendezvénynaptárjának programjai meghiúsultak,

hiába a 30 napos szigor, az intézmény nem mer decemberre sem tervezni.

- A bezárás nem könnyű, hiszen csak a dolgozók tartózkodhatnak az intézményben, és a rendezvények mellett nekünk rengeteg klubbunk és szakkörünk van, sok civilszervezetnek adunk otthont – ők szerdától nem látogathatják a házat. Minden rendezvényt le kellett mondanunk, gondolok itt színháztermi bemutatókra, kiállításbemutatókra, előadásokra is. Noha egy hónapra szól a bezárás, az az utáni időszakra sem tudunk tervezni. A bevételünk egy része a termek bérbeadásából és a rendezvények bevételéből származik, így számunkra is érezhető bevételkiesésről van szó egészen az év végéig – mondta el a Napló kérdésére Neveda Amália, az Agóra Veszprém Kulturális Központ igazgatója.

Az igazgató tapasztalata szerint mindenki bizakodik az újranyitásban, a bezárás első napján már több látogató írt üzenetet az intézménynek, ahol arra buzdítják az ott dolgozókat, hogy „tartsanak ki”.

– Azt látom, hogy pozitívak az emberek, és mindenki arra fókuszál, hogy a járványt túlélje. Biztos vagyok benne, hogy a látogatóink vissza fognak hozzánk térni, mi pedig ugyanúgy várjuk őket szeretettel az újranyitáskor. Addig is igyekszünk az online térben lehetőséget biztosítani a vendégeink számára, ezekkel egy-két héten belül jelentkezünk a felületeinken – tette hozzá az igazgató.

Neveda Amália kiemelte, az újranyitás időpontjával kapcsolatban nem bocsátkozik találgatásokba, de reménykedik abban, hogy tavaszra már normalizálódhat a helyzet az országban, és a kulturális intézmények is újra munkába állhatnak, hiszen a kultúrára mindenkinek szüksége van.

A Pannon Várszínház nagyon nehéz helyzetbe került,

hiszen a márciusi bezárás is hatalmas gazdasági terhet jelentett a színháznak. A magánszínház tervezett előadásainak bevétele most ismét kiesik, viszont más anyagi támogatásra jelenleg nem számíthat.

– Próbáljuk megtalálni a megoldást, a hétfői bejelentést követően azonnal megkezdtük az újratervezést. Párhuzamosan fut két programunk is, az egyik már a bejelentés előtt elindult. A PannOnline színházi újság ugyan nem hoz bevételt, de ezzel a színházról való diskurzust fenn tudjuk tartani. Nagyon neves szerzőket kértünk fel első körben, Csányi Vilmos etológus, Vass László, a Metropolitan Egyetem volt rektora, Stefanovits Péter képzőművész vagy például É. Szabó Márta televíziós szerkesztő is publikált nálunk. A szerdai napon indult el a PannON OtthON – vár az online Pannon Várszínház kezdeményezésünk is. Részben eddigi előadásaink, részben folyamatosan frissülő új előadások is láthatók lesznek, amelyre jegyet vásárolhatnak a nézőink. Ezt a felületet mindaddig fogjuk üzemeltetni, amíg a teljes nyitás be nem következik – mondta el Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója.

Az igazgató elárulta, természetesen tartanak attól, hogy gazdaságilag nem fogja a színház túlélni az újabb kényszerszünetet. – A bértámogatás csak akkor érvényesülhet, ha a novemberi béreket ki tudtuk fizetni. A továbbiakban pedig egyelőre nem tudjuk, hogy miből és hogyan lesz pénzünk. Ahogy az eddig említettekből is látható, igyekszünk mindent megtenni, hogy fennmaradhasson az intézmény. Nem kívánjuk a kollégáinkat szélnek ereszteni, nem akarjuk közönségünket cserben hagyni és azt a szakmai hitelt, amit a Pannon Várszínház húsz év alatt felmutatott, meg szeretnénk őrizni – tette hozzá Vándorfi László.

Vándorfi László elárulta, természetesen tartanak attól, hogy gazdaságilag nem fogja a színház túlélni az újabb kényszerszünetet Fotó: Pesthy Márton/Napló

A tavaszi karantén-időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a kultúra és az online események szükségesek, a nézőknek sokat jelent, ha otthonról nyomon tudják követni ezeket, és színt csempészhetnek ezek által a szürke otthon töltött estékbe.

- A kormányrendelet értelmében a közösségi tereinket be kellett zárni, tehát rendezvényt nem lehet tartani, a kiállítások nem látogathatók. A munkatársaink dolgoznak továbbra is, előkészítjük többek között a következő időszak programjait, kiállításait, könyvkiadással és folyóiratkiadással kapcsolatos teendőket végzünk, frissítjük a város tulajdonában lévő műalkotások adatbázisát, és folytatjuk az online megjelenést. Már ősszel is több programunkat az online térbe kellett terelnünk különböző okok miatt, és az a tapasztalatunk, hogy online élőben is sokan követik, többen, mint személyesen el tudnának jönni, másrészt pedig az utólagos megtekintések több százas elérést mutatnak. Pénteken, november 13-án lesz a következő ilyen online rendezvényünk, ahol Szilvásy Nándor Szabadság madárnyelven című kiállítását, valamint a frissen megjelent Szilvásy Nándor festményalbumot mutatjuk be – mondta el Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.

A Művészetek Háza épületében működő csoportok most nem látogathatják az épületet,

náluk a tavaszi leállás tapasztalatai alapján online tudják tartani a kapcsolatot, mint például a Vizuális műhely esetében. A Művészetek Háza is felkészülten várta a második hullám tetőpontját.

- Folyamatosan figyeltük a helyzetet, és készültünk. A hozzánk látogatók és a munkatársaink egészsége a legfőbb szempont. Szereztünk már tapasztalatot tavasszal, hogy hogyan tudjuk a programjainkat online megvalósítani, vagy átszervezni. Annyi helyzeti előnyt ad ez a bezárás, hogy folyamatosan tudunk dolgozni, és kapcsolatot tartani azokkal az alkotókkal, akiknek a kiállítását tervezzük és a szerzőkkel, akiknek a kötetét megjelentetjük – tette hozzá az igazgató.

Hegyeshalmi László szerint ebben az időszakban az emberek már könnyebben elfogadják, hogy esténként otthon kell lenni, de minden ember számára fontos, hogy türelmesek legyünk, figyeljünk magunkra és embertársainkra – ez a legfőbb feladat és kihívás most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában