Az égi jutalmak éve

2021.01.31. 11:30

Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte januárban a Mária Rádió

Megszólalásának, fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte januárban a Mária Rádió. Ez alkalomból Szabó Tamás elnökkel tekintettük át az elmúlt esztendő fontosabb történéseit.

Laskovics Márió

A Mária Rádió alapvető küldetése az evangélium üzenetének eljuttatása a mai társadalom minden szegletébe. Non-profit szervezetként, a Mária Rádió Világcsalád tagjaként, Szent II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa és Ferenc pápa áldásával 2006 óta működik Magyarországon a Szűzanya rádiója. Jelenleg tizenkilenc FM-frekvencián hallható – egy központi és tíz vidéki stúdióval rendelkezik, tudtuk meg Szabó Tamás elnöktől.

– Valójában nem tizenöt, hanem inkább húsz éve kezdődött a Mária Rádió, mert volt egy hosszabb „vajúdás”, akarás, szervezkedés a tényleges indulás előtt. Aztán két-három évig kissé tanácstalanok voltunk, hogy mit kezdjünk vele. Majd jöttek nehézségek, a növekedés problémái: három-négy új frekvenciánk lett, és a sugárzási jogok mindegyike tízmillió forintos beruházást igényelt. A tizenötödik évünkben pedig nem várt környezeti tényezőként világjárvány ütötte fel a fejét – idézte fel a nehézségeket az önkéntesként szolgáló elnök, hozzátéve, mindenen úrrá lehet lenni.

– Mindig rácsodálkozom, hogy emberi erővel, tehetséggel, szorgalommal, odaadással nem lehet elérni azt, amiket elérünk. Tehát itt valami fújja a vitorlát, tolja a szekeret, erről szólt a 2020-as évünk is. Év elején elhatároztuk, hogy aktívabbak leszünk az interneten, azonban ez új terület volt számunkra, nem tudtuk, hogyan csináljuk jól. Erre kiderült, hogy a megosztott tartalmaink nyomán egy év alatt megdupláztuk a követőink számát: 25-ről 65 ezerre. Másik példa, hogy a korábbi években nagyon nehezen jutottunk új sugárzási jogokhoz, tavaly viszont nemcsak Keszthelyen indult új stúdiónk, hanem potenciálisan további két helyütt – Kaposvár, Zalaegerszeg – indulhat el a következő években. Igazi csodaként éltem meg azt is, amikor a munkát és a személyes találkozásokat is átalakító korlátozások márciusi életbe lépésekor a munkatársaink mindössze fél nap alatt átállították online működésre a rádiót. Ilyen szintű tudással büszkélkedhetünk. Megnyugtató, hogy bármilyen körülmények között, egyre nagyobb színvonalon vagyunk képesek tenni a dolgunkat. Ami nem más, minthogy Isten igéje terjedjen. Igehirdetésünk egyúttal a nemzetért való cselekvés, a többi magyar nyelvű Mária rádióval együtt – fejtette ki Szabó Tamás elnök.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Lukovits Milán atyának a tavalyi volt az első éve műsorigazgatóként. – Mindig jó papok szolgáltak a rádiónál. A négy elődje által hordozott jó tulajdonságok mind megtalálhatók benne. Nagy vezetési tapasztalata van. Ferences szerzetes és emellett fizika-matematika tanár, a lélek és a racionalitás embere. Látszik rajta, hogy az első pillanattól szívügye a rádió. Személyében olyan lelki vezetőt kaptunk, akire hosszú távon szükségünk van – tette hozzá Szabó Tamás.

Az elnök megjegyezte, 2020 az égi jutalmak éve volt számukra. A Felvidéki Mária Rádióval a határ menti magyarokat tudtuk eddig csak ellátni, mert nem kaptunk önálló sugárzási jogot Szlovákiában. Tavaly végre – csodával határos módon, az elmúlt tíz év munkája után – megtört a jég: Nyitrán és Érsekújváron is kaptunk sugárzási jogot, illetve Dunaszerdahelyen szintén folynak az előkészületek.

A rádió 2020-ban több Mariathon adománygyűjtést szervezett a működés anyagi fedezetére. – Különös kihívás volt tavaly a pénzügyi kérdés. A Mária rádiót mint lelki mozgalmat a hallgatói család önkéntes adományai tartják el. Bár egyre nagyobb szükség mutatkozik az emberek részéről a bezártság okán felértékelődött rádió iránt, de a járvány okozta bizonytalanságok miatt az év első felében egy kissé nehéz gazdasági helyzetbe kerültünk. Szerencsére ez a hallgatók felajánlásainak köszönhetően októberre megoldódott. Úgy érzem, az eltelt tizenöt év egyre erősödő bizalmi kapcsolat, kölcsönös előre vitele az isteni ige terjedésének, megmaradásunknak – mondta el Szabó Tamás elnök, aki 2021-re a kárpátaljai rádió elindulása mellett azt kívánja, ne féljünk, bárhogy is alakul a helyzet, mert a Mária rádió az élő bizonyíték arra, hogy Isten létezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában