Látványos megemlékezés

2021.01.23. 08:54

Megelevenedett a Himnusz a veszprémi Kossuth utcán

A magyar kultúra napján, január 22-én szemet gyönyörködtető videót vetített a Lordok Háza betonfalára a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program csapata.

veol.hu

20210122 Veszprém Lordok Háza. Látványos videó installációval ünnepli Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mint megtudtuk, a videót Szauder Dávid médiaművész készítette, aki Kölcsey Himnuszát szinte soronként alakította át vizuális élménnyé. A Kölcsey dolgozószobájából induló történet – ahogy maga a vers is – végigveszi a magyar történelem sorsfordító pontjait, majd a nehézségek tetőfokán felcsillantja a reményt: a romokon újra kinő az élet, újra virágozni kezd a táj, és vele együtt a szív is.

A videó Szauder Dávid médiaművész munkája Fotó: Pesthy Márton/Napló

A vetítés alatt, a fallal szemközti ház erkélyéről, a Himnusz dallamai csendültek fel szép, sejtelmes zenei réteggel támogatva meg a képi világot.

Látványos videóval ünnepelték a magyar kultúra napját Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Kossuth utca és a Jutasi út sarkán vetített videót késő délutántól este 20 óráig láthatták a veszprémi járókelők. Ha valaki elmulasztotta volna az élményt, az alábbi videóval részben pótolhatja ezt:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában