Kiemelten fontos az örökség

2021.03.08. 07:00

Oszkai Rékát nevezték ki a sümegi művelődési központ új igazgatójának

A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgatói posztjára Oszkai Rékát nevezte ki Végh László polgármester. Az intézmény új vezetőjét a terveiről kérdeztük.

Tóth B. Zsuzsa

Oszkai Réka,asümegi Kisfaludy művelődési központ új igazgatója célja továbbra is a közönség igényeinek megfelelően, minden korosztályt és réteget kielégítő, változatos, színvonalas kulturális programok szervezése a település adottságait kihasználva

Forrás: művelődési központ

Amint azt Oszkai Réka lapunknak elmondta, az igazgatói feladatok ellátását szakmai kihívásnak tartja.

– Szeretem Sümeget, az itt élőket, a minket körülvevő sok csodát, értéket. Hosszú távon szeretnék a városom hasznára válni, tudásomat, kapcsolatrendszeremet, ötleteimet helyben kamatoztatni. Szeretek csapatban dolgozni, tisztelem a kollégáimat, tele vagyok tervekkel, energiával. Folyamatosan képeztem magam, elméleti és gyakorlati tudásomat bővítettem, és szeretnék még tanulni. Olyan mentoraim voltak, mint Miklósi-Sikes Csaba és Szerencse Károlyné. Az intézményt nyitott, fiatalos gondolkozású, fejlődni akaró, jól kommunikáló, kulturális turizmusra is építő, a szakma által is elismert, családbarát intézménnyé szeretném tenni, ez a szemléletmód már jelen van. Színházi évadok, művelődő közösségek támogatása, lélektani esték, koncertek, táborok, ismeretterjesztő előadások, családi programok, könyvtári és múzeumi szolgáltatások, foglalkozások mutatják az utat. Ezen szeretnék továbbhaladni, mert tudom, hogy a közösségünk szereti, kedveli ezt az irányt. Ezeket az alapprogramokat folytatni kell az igényeknek megfelelően.

Pályázatának címe – Kisfaludy, Ramassetter, Darnay útján járva, együtt, Sümegért – már árulkodik arról, hogy kiemelten kezeli a kulturális örökségüket. A fiatalok és a civil szervezetek bevonása, a kulturális turizmus, a gazdaság területén működő vállalkozásokkal való együttműködés erősítése szintén a programja része, a helyi erőforrások bevonása, jó értelemben vett kihasználása.

Oszkai Réka, a sümegi Kisfaludy művelődési központ új igazgatója célja továbbra is a közönség igényeinek megfelelően, minden korosztályt és réteget kielégítő, változatos, színvonalas kulturális programok szervezése a település adottságait kihasználva Fotó: művelődési központ

– A mottóm: Közönség helyett közösség szervezése. Célom, hogy a közönség igényeinek megfelelően, minden korosztályt és réteget kielégítő, változatos, színvonalas kulturális programokat szervezzünk adottságainkat kihasználva. Ezalatt a települési értékek, a civil szervezetek, vállalkozások mellett a helyi és térségi együtteseket, tánc­csoportokat, színjátszókat, mű­vészeket, alkotókat, helyitermék-előállítókat is értem. Jelenleg online tartalmakat készítünk, de bízom benne, hogy tavasszal találkozhatunk személyesen – hangsúlyozta a vezető, aki szerint nem egyszerű átvenni, átlátni egy integrált (közművelődési, könyvtári, muzeális) intézmény működését.

– Elkészült már az idei szol­gáltatási terv, rendezvénynaptár, munkatervek, költségvetés. Számos rendezvényt előkészítettünk. Előny, hogy a dokumentumok összeállításában részt vettem, a pályázatok többsége hozzám tartozik. Sok elmaradt rendezvényt idén pótolunk, ezek sem idegenek számomra. A kollektíva tagjai­val ismerjük egymást. Magasan kvalifikált szakemberek, akik szeretik a munkájukat. A krea­tív közösség alig várja, hogy a rendezvényszervezés időszakába lépjünk – mondta Oszkai Réka. A tervekről szólva hozzátette, hogy személyesebbé tenné a közösségi oldalon való kommunikációt.

– Mivel jól működő munkaszervezet dolgozik az intéz­mény­egységekben, ezen változtatni nem szeretnék. Fontos, hogy a kollégák biztonságban, motiváltan és jól érezzék magukat a munkahelyükön. Fodor József megbízott igazgatóként komoly szakmai munkát végzett az átmenet idején. Neki köszönhető, hogy a szakmai dokumentumok elkészültek, lezárhattuk a tavalyi évet, és biztos alapokon indíthatjuk az ideit. Fontos a szakmai tapasztalata és az, hogy a kollégák szeretnek vele dolgozni. Igazgatóhelyettesként számítunk rá. Jól tudunk majd együttműködni, kiegészítjük egymást. Az emlékház szakmai vezetőjét a munkaszervezetből választom ki, mert fontos, hogy olyan kollégákkal dolgozzam együtt, akikre számíthatok, folytatják azt a szemléletet, amit elindítottunk, és továbbra is a Kisfaludy-kultusz ápolása, közösségi múzeumként való működése lesz a cél – beszélt a terveiről az új igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában