Sümegen is az online térbe költöznek a húsvéti programok

Próbálunk helytállni, játékokkal, digitális tartalommal motiválni a látogatóinkat – tudtuk meg a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ vezetőjétől.

Tóth B. Zsuzsa

Főzőverseny az egyik korábbi Jakab-napi eseménysorozat keretében. Az idei programot már tervezik a rendezők

– Már egy éve, hogy a járványhelyzet átírta terveinket, a nyári-őszi kitérőn kívül a személyes kontaktust felváltotta az online térben való kapcsolattartás. Tervezett rendezvényeink, közösségi programok tolódnak, a napi rutin része az újratervezés. Ez vonatkozik a színházi és egyéb programokra, de a pályázati munkákban is nehézségeket okoz. Pályázataink megvalósítási idejét szintén módosíttatnunk kellett, hisz ezeknek a lebonyolításához szükséges források már rendelkezésünkre állnak – nyilatkozta lapunknak Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ vezetője.

– A rendeletek előírásainak megfelelően járunk el, a könyvtárban bizonytalan időre felfüggesztettük a kölcsönzési szolgáltatást, az intézmények továbbra is zárva tartanak. A zárt ajtók mögött azonban komoly szakmai munka folyik. A művelődési központ, a könyvtár és az emlékház tekintetében is igyekszünk motiváltak maradni, előre tekinteni. A tevékenységeket nehéz szigorúan szétválasztani intézmény­egységekre, mivel vannak közös feladatok, de vannak az intézményegységekhez köthető kötelező, a működéshez nélkülözhetetlen szakmai feladatok is. A legnagyobb és talán legnehezebb feladatot most az adja, hogy a virtuális tér az a platform, ahol találkozhatunk. Azonban ezen a felületen hatalmas a verseny, a közösségi média lehetőségeit próbálja most mindenki kihasználni. Próbálunk helytállni, izgalmas információt nyújtani a napi feladatainkról, játékokkal, digitális tartalommal motiválni a látogatóinkat, követőinket. Nem tesszük ezt másképpen húsvét közeledtével sem. A Kisfaludy Emlékház kollégái az ünnepkör egyházi vonatkozásait mutatják be. A könyvtár a hagyományőrzés, néprajz, gasztronómia és kézműves témákban készít megosztásokat. A művelődési központ kézműveseket, művészeket mutat be, akik alkotásaikkal hozzájárulnak az ünnepváráshoz.

Az emlékházban tojásfa, a könyvtár koordinálásában húsvéti fotókihívás, és amennyiben a vírushelyzet engedi, tojáskereső túra várható. Az ünnepi készülődés mellett további kihívások vártak, várnak a követőinkre: irodalmi, vers-, filmkészítő és fotópályázat, internetfieszta, Egerszegi 100 projekt. Előkészítjük a Közösségek hete programot, az új színházi évadot, a Jakab-napi és a szüreti rendezvényünket. Folyamatosan foglalkozunk az Európa Kulturális Fővárosa program keretében saját projektötleteink kidolgozásával, pályázatokat írunk a forrásteremtés érdekében – mondta.

Főzőverseny az egyik korábbi Jakab-napi eseménysorozat keretében. Az idei programot már tervezik a rendezők

Az emlékházban a hangsúly a gyűjtemények kezelésén, kommunikálásán, az idei évre vonatkozó digitális munkaterv kidolgozásán van. A sümegi képeslapok és Kocsis Lajos-gyűjtemény, személyes anyagok, életút archiválása az aktuális, később a helytörténeti anyagok kerülnek fel az online adatbázisba.

Megtudtuk, a könyvtár elkezdte az új könyvek beszerzését, feldolgozását, a régi kötetek selejtezését. Nyitás után hónapról hónapra színes kínálattal tudnak kedveskedni az olvasóiknak. Szakmai partnerek bevonásával készül Hungarikum-kiadványuk, a Sümegi Értékek I. kötete, foglalkoznak a folyamatban lévő NKA állagmegóvási és Kubinyi-pályázattal. A Nemzeti Művelődési Intézet jó gyakorlatai között is helyet kaptak.

– Sajnos most mit sem ér a tradicionális rendezvény- és közösségszervezési tapasztalat. Az online tartalmak gyártása hatalmas energiát igényel, közben kollégák e-learning képzéseken vesznek részt. Most a legnagyobb feladatunk az, hogy jól felkészüljünk az előttünk álló időszakra. Amennyiben megnyithatjuk a kapukat, akkor már kidolgozott, előkészített, forrással rendelkező, komplex programok legyenek a kezünkben. Azonban, ameddig tart ez a nehéz helyzet, addig is kiszolgáljuk a kultúra iránt érdeklődőket, nem hagyunk egyedül senkit. A befektetett munkánk gyümölcse a közösség, olvasók, múzeumlátogatók megelégedése, érdeklődése, aktív közreműködése – zárta a beszélgetést Oszkai Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában