A sárközi díszek a legmunkásabbak

2021.04.05. 11:00

Növények felhasználásával festi a tojásokat a takácsi népi iparművész

A tojásdíszítésben is vannak trendek mind a technikák, mind az alapanyagok tekintetében.

Polgár Bettina

A Takácsiban élő Bakó Ildikó a tojásfestéssel még gyermekként ismerkedett meg

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Takácsiban élő Bakó Ildikó népi iparművész elmondta, mostanában szívesen kísérletezik növények felhasználásával festett tojásokkal.

A népi iparművész mostanában szívesen kísérletezik növények felhasználásával festett tojásokkal Fotó: Polgár Bettina/Napló

Kifejtette, a tojásfestéssel még gyermekként ismerkedett meg, ahogy sokan mások, a tojásdíszítéssel pedig egy újságcikk nyomán került kapcsolatba. Megtetszettek neki a látott alkotások, az első próbálkozások rövidesen rutinná váltak, és húsvétról húsvétra újabb díszes tojások készültek. Mialatt folyamatosan csiszolta tudását, mintákat is gyűjtött, felkereste többek között a Néprajzi Múzeum tojásgyűjteményét. A tojáskarcolási munkája elismeréseként 2001-ben kapta meg a tojásfestő népi iparművész címet.

Bakó Ildikó rámutatott, számára mindig a karcolás volt az elsődleges, ugyanakkor mostanra már nagyon sok írott tojást is készített. Emellett szívesen kísérletezik.

– Tavaly, a pandémia ideje alatt különböző növények felhasználásával díszítettem tojásokat. A fagyal bogyója kék színt ad, a perui lila kukorica fosztásával pedig gyönyörű lilás árnyalatot lehet elérni. Persze a szín függ attól is, hogy mivel fixáljuk: ez lehet ecet, timsó vagy vas-oxid. A zöldes árnyalatokhoz többek között bodzát, illetve bürköt használtam, a sárga és barna színeket vérehulló fecskefű, farkaskutyatej főzetéből nyertem – mondta.

A legmunkásabbak a sárközi tojások, mivel ezek esetében sárga, lila, zöld, piros és fekete színt is használni kell Fotó: Polgár Bettina/Napló

A népi iparművész megjegyezte, az elkészítési idő több tényezőtől függ, egyebek mellett a tojás héjától és a mintától. A legmunkásabbak a sárközi tojások, mivel ezek esetében sárga, lila, zöld, piros és fekete színt is használni kell. Itt mindennek megvan a rendje, hogy a világostól hogyan lehet eljutni a legsötétebb színig, és mindig ki kell várni a száradási időt. Ez több napot vesz igénybe.

Kiemelte, a legelterjedtebb természetesen a pirosra festett húsvéti tojás. A piros az élet színe, a piros tojás Jézus Krisztus feltámadásának jelképe.

– Nemrég online tojásfestő bemutatón működtem közre, melyen a házilag is könnyen elérhető technikákról beszéltem. Ilyen a levélrátétes tojás elkészítése, illetve van egy érdekes, de mégis egyszerű díszítési mód, mely révén a tojást viasz és gyufaszál segítségével lehet mintázni – magyarázta Bakó Ildikó.

A Takácsiban élő Bakó Ildikó a tojásfestéssel még gyermekként ismerkedett meg Fotó: Polgár Bettina/Napló

Mint mondta, tavaly a Laczkó Dezső Múzeumban ugyancsak online formában volt megtekinthető a kiállítása a járvány miatt. Emellett alkotói díjban részesült az Élő népművészet – XVII. országos népművészeti kiállításra benyújtott pályázata a Közép-Dunántúl régióban, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége hirdetett meg. Az országos kiállítás a tervek szerint április 22-én nyílik meg a Hagyományok Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában