Már Pápán is könyvtári nagyszülők segítenek a fiataloknak

A tapolcai városi könyvtár mintájára önkéntes nyugdíjasokat bevonva igyekszik kiküszöbölni a korlátozó könyvtárlátogatási óvintézkedést a Jókai Mór Városi Könyvtár.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete védettségi igazolvánnyal rendelkező önkéntes tagjai révén keddtől péntekig 14-18 óra között könyvtári nagyszülők várják a Jókai könyvtárba érkező, olvasni vágyó fiatalokat. Ezáltal azok is személyesen mehetnek könyvtárba, akiket nem tud elkísérni felnőtt.

Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető felidézte, május 4-től ismét látogatható a városi könyvtár, azonban a 18 éven aluliak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkezhetnek. – Nagy probléma ez, hiszen így sok fiatal nem tud bejönni és kölcsönözni. Az új szolgáltatás ötletét a tapolcai városi könyvtártól vettük, ahol elsőként vezették be a Kölcsönözz nagyit! elnevezésű akciót, s a helyi nőklubbal karöltve biztosítanak kísérőt. Egyeztettünk a pápai nyugdíjas egyesülettel, szükségünk lenne védettségi igazolvánnyal rendelkező tagjaikra, hogy biztosítsák a 18 éven aluliak számára a könyvtárbeli tartózkodás lehetőségét, ők pedig szívesen vállalták ezt a korlátozás visszavonásáig. Egy nagyszülő több tizenévesnek is lehet a kísérője. Az iskolai csoportok esetében a kísérő tanár(ok) részéről elvárás a védettségi igazolvány – mondta el Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető.

Baán Éva, Puskásné Tófeji Valéria és Polovitzerné Antal Mónika a könyvtárban
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Baán Éva, a nyugdíjas egyesület elnöke úgy fogalmazott, örülnek a felkérésnek, hisz előszeretettel végeznek önkéntes munkát. – Például szemetet szedünk a városban, virágot ültetünk, gazolunk, de saját rendezvényeinket is mi készítjük elő, pakolunk elő és vissza, bevásárolunk. Szeretjük bevonni az iskolásokat, amibe csak lehet, mert a generációk összefogását nagyra értékelem az egymástól történő tanulás céljából. A könyvtár felkérésének szintén szívesen teszünk eleget. Mivel rövid volt a határidő, ezt a hetet az Irodalmi színpadunk tagjai vállalták – osztotta meg Baán Éva elnök.

Puskásné Tófeji Valéria, az Irodalmi Színpad vezetője hozzátette, ha nem érkeznek gyerekek, ők végigolvassák a délutáni időszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában