Hiánypótló alkotást mutattak be Pápán

Lakos Béla egykori pápai tanár nyugvóhelyénél mutatta be Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet ügyvivője új kötetét.

Laskovics Márió

Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet ügyvivője a néhai tanár Alsóvárosi temetőbeli sírhelyénél ismertette Ki volt dr. Lakos Béla? című helytörténeti kötetét, melynek borítója a kis képen látható Fotó: EpVE

Rendhagyó módon az Alsóvárosi temetőben, Lakos Béla (1875–1948) néhai pápai pedagógus, történelem- és földrajztudós, városi képviselő sírjánál ismertette Ki volt dr. Lakos Béla? című könyvét Kerecsényi Zoltán, miközben az egyleti önkéntesek megtisztították a gaztól a nyughelyet és új koszorút helyeztek el rá.

A kecskeméti születésű Lakos Béla 1900 körül a Dél-Alföldről a Dunántúlra, Pápára került. Kezdetben helyettes tanárként, majd a városban letelepedve rendes tanárként a Pápai Református Kollégiumban történelmet és földrajzot tanított közel öt évtizeden keresztül.

Hivatása mellett igen aktív szereplője volt a helyi közéletnek, de tudományos munkássága révén országos hírnévre is szert tett. Kitűnő előadó és szónok hírében állt, a korabeli sajtó népszerű és közkedvelt előadóként, nagy tehetségű és nagy képzettségű, politikai és társadalmi téren is igen agilis nevelőként emlegette.

Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet ügyvivője a néhai tanár Alsóvárosi temetőbeli sírhelyénél ismertette Ki volt dr. Lakos Béla? című helytörténeti kötetét, melynek borítója a kis képen látható
Fotó: EpVE

A Magyar Ázsiai Társaság, vagy más néven Turáni Társaság égisze alatt külföldi tanulmány- és felfedezőutakat tett, bejárta Nyugat-Európa csaknem minden országát, eljutott Észak-Afrika, majd Kis-Ázsia földjére is. Tudományos expedíciót vezetett a hajdani római, bizánci és oszmán birodalom fővárosán, Konstantinápolyon – a mai Isztambulon – át a kalózairól hírhedt ókori tartományba, Kilikiába, geográfiai, gazdasági, kulturális célokat szolgálva. A több mint száz évvel ezelőtti útról máig fennmaradt, ritka érdekességű fotófelvételek tanúskodnak.

– Az utóbbi évtizedekben Lakos Béláról, emlékéről nem sokat lehetett hallani Pápán – szinte semmit sem. Portrészobros síremlékjele megragadhatja a temetőlátogatók figyelmét, előtte sokan elsétálhattak már, de a tábla feliratából csak igen rövid információt szerezhetnek a neves halottról. Életútjának, pályájának több részletre kiterjedő feltárása, megnyugtató tisztázása máig hiánya a pápai hely- és iskolatörténetnek. Ha a hiány feloldásához az összeállítás valamicskét hozzásegít, már megérte elkészíteni – mondta el munkája kapcsán Kerecsényi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában