Újra dübörögnek a koncertek a Papírkutyában

2021.06.19. 20:00

Maszkura tette tiszteletét Veszprém kedvenc kulthelyén

A Szabadság téren álló kulthely, a Papírkutya a COVID miatti csend után ismét visszatért, és szinte minden nap élőzenével és koncertekkel várja az érdeklődőket.

Horváth Virág

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A közelmúltban a Maszkura és a Tücsökraj nevű együttes frontembere látogatott el a szórakozóhelyre, hogy önálló koncertjét mutassa be. A Maszkura és a tücsökraj egy 2007 óta működő, egyedi hangzásvilágú magyar zenekar. 2018-ban az Duna televízión futó A Dal című eurovíziós dalválasztó műsorban Nagybetűs szavak című dalukkal szerepeltek. Az együttes funky, jazz és gypsy zene keverékét játssza, ami mindig élettel teli, vidám és vicces dalokat hoz magával.

Azok, akik ismerik a Maszkura és a Tücsökraj munkásságát, a Papírkutyában adott koncerten bizonyára meglepődtek. A Maszkura poétás est elnevezésű önálló koncerten a frontember, Biró Szabolcs ugyanis olyan klasszikus költők verseit zenésítette meg, mint Ady Endre, József Attila és még egy Karafiáth Orsolya verset is hallhattunk az ő előadásában. A harsány szólamok helyett ez alkalommal meghitt és csendes elmélkedésnek teret adó dalok szóltak.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A Verses-est kezdetekor Ady Endre sorai szólaltak meg először, a közönség pedig elhallgatott. Olyan pillanat történt meg, amikor egymás számára idegen emberek összenéznek, mintha azt mondanák egymásnak: de jó, hogy találkozunk! A találkozás öröme a koncert végéig belengte a termet: találkozás egymással, találkozás a zenével, a versekkel és a kultúrával. Az intenzív egy órás koncert után még a közönség morajlásából kihallatszott: „nem tudtam, hogy szeretem Ady Endrét”.

A Maszkura és a Tücsökraj zenekar frontembere dalszerző-harmonikásként és versmegzenésítő előadóként is úgy döntött, hogy tisztelegni szeretne a költészet nagyjai előtt.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

- 2015 óta foglalkoztat a versek megzenésítése. Jött a március 15-e, és egy őszinte verset akartam keresni, így rögtön egy Ady-kötethez nyúltam. A márciusi vénekhez című verset választottam, az volt az első megzenésített versem, és kedvet kaptam még többhöz. Természetesen egy egyhangszeres koncertnek mása hangulata, mint egy nagykoncertnek. Vannak a repertoárban kötelező darabok is, amiket ismerhetnek az iskolából az emberek, de nem az volt a cél, hogy bárkivel megszerettessem a verseket. Ezt magam miatt csinálom, ez az én szerelem-projektem – mondta el Biró Szabolcs.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A művész elmondta, a „nagyok” művészetét ilyen módon szeretné összehozni a mai kor zenéjével, előadásában harmonikán és zongorán is játszott. – Én elég rossz tanuló voltam, nem érdekeltek a versek vagy az irodalom. Én képzőművészeti iskolába jártam, szobrászkodtam, faragtam, festettem, többnyire nem foglalkoztam az irodalommal. Most már negyven éves leszek, és bár régóta foglalkozom a versfeldolgozásokkal, nincs se lemezanyag, se videoklip, de tervezem.

A Maszkura és a Tücsökraj egyébként többízben megjelent az Utcazene Fesztivál kínálatában is, a művész pedig hozzátette, Veszprémben és Pétfürdőn is laknak nagyon jó ismerősei. – Tetszik nekem ez a környezet – nézett körül a Papírkutya falán kiállított festményeken és a könyvespolcon – , egyáltalán nem számít, hogy hány ember van jelen. Ha csak egy ember figyel, csak egy embernek tetszik, amit csinálok, én már nagyon boldog vagyok – tette hozzá Biró Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában