Múzeumok éjszakája Balatonfüreden: pezsgett az éjjeli fürdőélet

A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatának egyik kiemelkedő eseménye volt Balatonfüreden P. Miklós Tamás helytörténész tárlatvezetése, aki a helyi fürdők régi éjszakai életét idézte fel a Városi Múzeumban, illetve a Helytörténeti Gyűjteményben.

Kovács Erika

P. Miklós Tamás helytörténész, gyűjteményvezető Balatonfüred fürdőinek régi éjszakai életét idézte fel a Városi Múzeumban

Forrás: Városi Múzeum/Helytörténeti Gyűjtemény

- Az utolsó Múzeumok éjszakájára került sor a Városi Múzeumban, mert jövőre az Esterházy-villa látványos fürdőtörténeti kiállítását lehet látni – mondta P. Miklós Tamás helytörténész a szombat esti telt házas tárlatvezetésen.

Vaszary Ernő fürdőigazgató egykori villájának hűs falai között minden korosztály képviseltette magát, akik a gyűjteményvezető kalauzolásával megtekintették a Kisfaludy gőzhajó, a füredi színházak (három is volt már a 19. században), a gyógyító meleg és a balatoni hideg fürdők, valamint a híres Anna-bálok relikviáit, múltidéző történetek kíséretében.

Éjfél előtt rendhagyó, vetítéssel egybekötött előadással lepte meg a közönséget a helytörténész, aki Füred fürdőinek régi éjszakai életét idézte fel. Elhangzott, a Savanyúvíznek hívott füredi fürdőben mindig szólt a muzsika a 19. században. A magyar cigány és a német zenekarok állandóan húzták a sétatéren, az ivókútnál, a színházban, az étteremben, az esti szerenádokon, a Kisfaludy gőzös fedélzetén.

P. Miklós Tamás helytörténész, gyűjteményvezető Balatonfüred fürdőinek régi éjszakai életét idézte fel a Városi Múzeumban Fotó: Városi Múzeum/Helytörténeti Gyűjtemény

Gyakori esti időtöltésnek számított főidényben a színházlátogatás, a séta, a tűzijátékok megtekintése, valamint az éjszakai csónakázások, hajókirándulások. A napközbeni fürdőzések, kúrák, majd az esti vacsora után naponta táncestélyeket, magánbálokat szerveztek, tombolát sorsoltak. A füredi nyári idény csúcspontjának az Anna-bál és az előtte lévő Flóra-bál számított. Nyár végén a vendégek távozása után sem szűnt meg az éjszakai élet. – Écsy László fürdőigazgató feljegyzéseiből kiderül, az őszi, téli és tavaszi időszakban is gyakoriak voltak a reggelig tartó névnapozások, pinceszerek, a jótékonysági táncestek, a farsangi bálok, a legénybúcsúk – idézte a múltat a helytörténész.

Balatonfüreden gazdag programokat kínáltak a Múzeumok éjszakáján, június 26-án, amit a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. szervezett. A Vaszary Villában retró utazással idézték fel a Balaton korábbi évtizedeit, majd alkotóműhelybe várták az érdeklődőket. A város 50. születésnapja alkalmából tárlatvezetéssel idézték fel a múltat, és dokumentumfilmmel, koncerttel lepték meg a közönséget. A Jókai Mór Emlékházban bábszínházzal, tárlatvezetéssel, zongoramuzsikával készültek, a Vitorlázeumban csillagvizsgálaton is részt lehetett venni. A Zsidó Kiválóságok Háza tematikus sétára hívja az érdeklődőket Füredi rabbi címmel, majd kutatták a Titanic és a magyarok közötti összefüggéseket. A zsidó vallási ünnepekről Olti Ferenc, a zsinagóga vezetője beszélt a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában