Három intézmény közös tárlata nyílt a tapolcai Látványtárban

Együttállás, avagy 3x31 címmel nyílt meg az Első Magyar Látványtár legújabb kiállítása a hétvégén.

Tóth B. Zsuzsa

Amint azt Vörösváry Ákos az alapítvány művészeti vezetője köszöntőjében elmondta, a MissionArt Galériával és a Várfok Galériával közösen rendezett tárlat megnyitása a járvány miatt késett egy évet. – Mindhárom intézmény alapítása 30 évfordulóját ünnepeljük, ezt szimbolizálja az ablakban a 93, azaz háromszor 31 légyfogó üvegből összeállított installáció is – mondta Vörösváry Ákos, aki megemlékezett az alapítók közül a közelmúltban eltávozott Albert Katalinról és Ganzaugh Miklósról.

Horányi Attila művészettörténész, műkritikus megnyitó beszédében említést tett arról, hogy Vörösváry Ákos vizuális metafórája, a 93 légypalack jól szimbolizálja a helyzetet. – Nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki gyártotta ezeket az üvegeket, hány darab készült belőlük, hanem leginkább az az érdekes, hogy milyen szépek így együtt. Ahogy elképesztő finomsággal vannak összeválogatva a kiállításon a képek és összerakva mögéjük a gondolatok is. Amikor először találkoztam Ákossal, mutatta a különféle munkákat és vallotta a gyűjtésről, hogy a művek segítik őt abban, hogy lássa a világot, megértse annak szépségét. Hiszen nem azzal kell foglalkozni feltétlenül, hogy egy művésznek sikerül-e bekerülnie a nagy gyűjtemények egyikébe, hanem hogy egyáltalán elkezdjük építeni a kapcsolatokat, ahogy tette a három galéria is. A Látványtár művekben és tárgyakban, nem pedig alkotókban gondolkodik. Ez a viszonyrendszer egy lehetséges alapja a 70-es 80-as évek magyar és közép-európai művészet és az ahhoz való viszony lehetséges felmutatásának. A horizontális művészettörténet csomópontja az, amit itt látunk, mert sok féle művész jelenik meg egy adott időszakból és mert a művészetről való gondolkodásmód hasonló és jellegzetes abból a világból, amit a Kádár rendszer sajátossága volt – mondta Horányi Attila.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kiállítást Steffanits István közreműködésével Jurecskó László, Kishonthy Zsolt, Szalóky Károly és Vörösváry Ákos rendezte.

A megnyitón Dresch Mihály és Grencsó István közreműködött. A kiállítás október végéig látogatható.

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik