Ingyenes koncertek a Balaton partján

Mozart-művek csendültek fel a Klassz a pARTon koncertsorozat kedd esti balatonfüredi koncertjén Érdi Tamás zongoraművész és a Grazioso Kamarazenekar előadásában.

Balla Emőke

Fotó: Balogh Akos

Július 11. és augusztus 13. között rendezik meg a Klassz a pARTon fesztivált. A komolyzenei programsorozat rendezvényeinek tizennégy, főként Balaton-parti település ad otthont. Összesen 21 helyszínen vannak programok, 44 koncert, hat gyermekkoncert, három zenés beszélgetés várja a fesztivál látogatóit több mint 200 szereplő részvételével. A fesztivál bemutatkozási lehetőséget nyújt a fiatal zenészek számára, és turisztikai értéket képvisel, valamennyi korosztályt megszólítja.

A programkínálat évről évre bővült, idén szinte az egész északi parton megjelenik a klasszikus zene. A koncertek ingyenesek és mindenki számára nyitottak, helyieknek és a településeken nyaraló vendégeknek egyaránt.

Balatonfüred a kezdetektől részese a fesztiválnak. Itt, a Gyógy téren adott koncertet kedden este Érdi Tamás zongoraművész és a Grazioso Kamarazenekar, mely 2007 őszén alakult a Nemzeti Filharmonikus Zenekar válogatott művészeiből, Kocsis Zoltán biztatására, aki kitüntető figyelemmel kísérte munkájukat, karmesterként és zongoraművészként egyaránt.

Ezt a műsort az öt évvel ezelőtt elhunyt Kocsis Zoltán emlékének szentelték, ahogyan az egész fesztivált is. Erről É. Szabó Márta, a fesztivál producere beszélt a koncert elején, aki elmondta azt is, hogy az együttest Káli Gábor vezényli, aki Európa jelentős színpadai után dirigálja a zenekart. A karmester tele volt tűzzel, lendülettel, szenvedéllyel. A muzsika közbeni mimikája igazi tanulmány, amilyen átéléssel, odaadással, szinte színészi alakítással vezényelte a zenészeket. Az este első felében Mozart 1772-ben írt A-dúr szimfóniája hangzott el.

A mű stílusát illetően Mozart itt arra törekszik, hogy Haydn szimfonikus művészetét az olaszoktól tanultakkal vegyítse, és a két hatás segítségével találja meg a maga saját kifejezésmódját. Ezután csendült fel Mozart egyik legismertebb és legkedveltebb zongoraversenye, a d-moll, Érdi Tamás zongoraművész értő, finom előadásában, a darab mélységeit megmutatva. A versenymű különleges jellege az első taktustól kezdve nyilvánvaló. Míg a többi zongoraverseny vagy erőteljes zenekari gesztusokkal, vagy pedig lírai dallamokkal kezdődik, a d-moll koncert szinte „formátlanul”, egyetlen hang ismétlésével indul. Az első tételben a zenekari megszólalásban végzet-atmoszféra jelenik meg, de a zongora szólama is sötét és vészterhes.

A lassú tétel poétikus románc zene, mélabús álmodozás, melyet a tétel közepén egy riasztó, vad látomás szakít meg. Komor és félelmetes a zárótétel rondó témája is, a befejezés előtt a zene dúrba vált és a szín kivilágosodik, hogy vidám zárószakasz tegyen pontot a mű végére. A csodálatos környezetben, a kellemes nyári estén öröm volt hallgatni a darab hangulatváltásait, átélni, ahogyan a sötétség világossá válik, érezni a mozarti tisztaságot, ragyogást. A karmester és a zenekar össz­hangban volt a zongoraművésszel, egymásra figyelve szólaltatták meg a művet.

Érdi Tamás két ráadást adott. Mozart d-moll Fantáziája a legnépszerűbb zongorakompozíciók egyike, az előadó is gyakran játssza. Ezúttal is gyönyörűen szólt.

Érdi Tamást öröm volt hallgatni
Fotó: archív/Penovác Károly

Majd egy másik jól ismert mű, nem Mozarttól, hanem Bartóktól: Este a székelyeknél. A közönség vastapssal, hangos ovációval ünnepelte a művészt, hálásan köszönve a nyáresti élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában