Szebb és attraktívabb

2021.07.15. 07:00

Sokak számára vonzó lesz a megújuló nagyvázsonyi vár

Mintegy másfél milliárd forintból megújul a nagyvázsonyi Kinizsi-vár a Nemzeti Várprogram keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. támogatásával.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Közösségi tereket is kialakítanak a várban

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A beruházás célja a vár történeti tereinek rekonstrukciója és a korabeli életet szemléltető kiállítás tartalomfejlesztése, továbbá a várat, annak urát és úrnőjét övező legendák bemutatása, a turisztikai szolgáltatások bővítése, illetve egyedi turisztikai élményelemek kialakítása.

A várbejárás résztvevői megtekintették a munkálatokat Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A várban zajló munkálatokat bejáráson mutatta be Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, valamint a kivitelező cég részéről Szencz Lajos. A fejlesztésről Dömötör Csaba államtitkár úgy nyilatkozott, hogy a felújított vár mindenki számára vonzó kikapcsolódási helyszín lesz.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott, a felújított Kinizsi vár egy olyan közösségi helyként funkcionál majd, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes kikapcsolódást. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány kiemelt célja a Nemzeti Várprogrammal az, hogy ne csak állagmegóvást végezzenek el az egyes helyszíneken, hanem a beruházások eredményeképpen olyan közösségi terek jöjjenek létre, amelyek alkalmas helyszínek lesznek a későbbiekben például szakmai fórumok, esküvők, kiállítások megrendezésére.

Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, nagy öröm számára, hogy láthatja, hogyan halad a vár fejlesztése, hiszen részt vett a felújítás előtti legutolsó kiállításon, és akkor is jelen volt, amikor a rekonstrukciós munkálatok elkezdődtek. A kormánypárti politikus kijelentette: az egyik legjobban kiépített vár fogja várni az érdeklődőket Nagyvázsonyban. Hozzátette, a fejlesztésekkel kialakítandó interaktív megoldásokkal a hajdani történelmi korba utazhatnak majd vissza az ide látogatók.

Közösségi tereket is kialakítanak a várban Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Szencz Lajos, a kivitelezést végző cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a vár felújítása során felépítenek egy új szintet és kápolnát, továbbá több olyan építészeti elemet rekonstruálnak a kőtárból származó kövek felhasználásával, amelyekkel a régi kort megidézve sokkal nagyobb létszámban látogatható és attraktívabb elemekkel rendelkező várat hoznak létre. Megjegyezte, ha a kiállítás közbeszerzése is lezárul, akkor a következő év tavaszára minden elemében megújult várat tudnak átadni a látogatóknak. Szencz Lajostól megtudtuk, az építési munkálatok idén szeptemberben befejeződnek, utána a terület rendezése és kertészeti munkák következnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában