Egyedülálló az országban

2021.07.03. 07:00

Tizenhetedszer nyílt meg a VasútArtjáró kiállítás Balatonalmádiban

Huszon­hat alkotó közel hetven munkájának reprodukciójából nyílt meg az országban egyedülálló VasútArtjáró kiállítás az aluljáróban.

B. Virág Rita

20210702 Balatonalmádi 17. Vasút Artjáró kiállítás megnyitója Fábián László (kockás ing) és Jáger István (kék ing) grafikusművészek Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az idén már tizenhetedik alkalommal szervezte meg Fábián László és Jáger István az aluljáróban a tárlatot Balatonalmádiban élő vagy a városhoz köthető művészek munkáiból.

A megnyitón Fábián László kiemelte, Fülöp Lajos sajnos már nincs közöttünk, de szeretnének méltóképp emlékezni rá, így az ő művei is helyet kaptak az aluljáró falán.

– A mostani tárlatot a változatosság jellemzi. Önkényes szelektálásunk során igyekeztünk különféle technikával készült képeket kiválogatni, így a kiállított darabok között találunk rajzot, festményt, akvarellt, olajképet. Témáját tekintve hasonló sokszínűségre törekedtünk – kezdte Fábián László.

Jáger István először adatokat ismertetett: 1975-ben adták át a gyalogosforgalomnak az aluljárót, 2013-ban szervezték meg először az aluljáró galériát, azóta ez már a tizenhetedik tárlat a sorban, és az évek során 1200-nál is több reprodukciót állítottak ki.

– Ez a szám önmagáért beszél, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy még mindig van tartalék a balatonalmádi művészekben – fogalmazott. – Az is örömteli, milyen sokan láthatják és látják a kiállítást, mondanak róla véleményt. Abban mindenki megegyezik, hogy az országban másutt nincs ilyen kiállítás. Nemcsak a technikai, hanem a gondolat sokszínűségét is megemlíteném, van itt Balaton, csend­élet, tájkép, meseillusztráció, Pilinszky. Az alkotók eszközrendszere is változatos: a ceruzarajztól a rézkarcon át a kollázsig, sokféle. A tárlat kialakításakor a nézők formálása is a célunk, nagyon fontosnak tartjuk, hogy lássanak különböző stílusokat, formákat, vállalva a kritikákat is.

Fábián László külön köszönetet mondott a városgondnokságnak, akik többnapos, megfeszített munkával ragasztották fel az alkotásokat. A VasútArtjáró jelenlegi művei fél évig lesznek láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában