Ajkán mutatták be a magyarpolányi sváb kitelepítésekről szóló dokumentumfilmet (videó)

Augusztus 27-én pénteken este 18 órakor néma csend borult a Nagy László Művelődési Központ színháztermére.

Elekes Gergő

A bemutató után vastaps fogadta a színpadon felsorakozott alkotókat

Fotó: Elekes Gergő / veol.hu

Ekkor került sor két fiatal filmes, Horváth Andor és Kovács Dániel Vaterland című munkájának bemutatójára, mely az alkotók első egész estés dokumentumfilmje. A magyarpolányi sváb kitelepítésekről szóló filmet óriási érdeklődés övezte, szinte teljesen megtelt a nagyterem a különböző korosztályokból érkező nézőkkel.

Rengetegen voltak kíváncsiak a fiatal filmesek művére
Fotó: Elekes Gergő / veol.hu

A megjelenteket Németh Noémi, az Ajka TV riportere köszöntötte, aki röviden bemutatta az alkotókat, és a mű történetét. Ezt követően a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, Péterváry-Szanyi Brigitta lépett a színpadra, aki beszédében a film létrejöttének fontosságát hangsúlyozta.

– A bemutató előtt volt lehetőségem megtekinteni az alkotást, és be kell vallanom, többször meg kellett állítanom, a sírástól ugyanis nem tudtam egyben végignézni. Mély nyomot hagynak az emberben a látottak.

– Amikor még csak a projekt elején jártunk, az egyik első interjúalany úgy fogadott minket, hogy ez a téma már így is túl van beszélve, nem kell vele foglalkozni. Ekkor döntöttem el igazán, hogy mindenképp filmet készítünk róla – avatta be a nézőket a kezdeti folyamatokba Horváth Andor, akitől rendezőtársa, Kovács Dániel vette át a szót. – Több száz, több ezer eddig elmeséletlen történet létezik a svábokról, mi ennek egy kis szeletét szeretnénk most az alkotásunkkal bemutatni.

Ezek után már nem volt ember a teremben, akinek a szíve ne vert volna hevesebben, szinte érezni lehetett a feszültséget. Ám mielőtt a Vaterland hol sokkoló, hol humoros képei leperegtek volna, egy rövid ízelítőt is kaphatott a közönség a harmadik alkalommal megrendezett magyarpolányi filmes táborban készült A Gyermekfaló című kisfilmből is, melynek bemutatójára hamarosan sor kerül.

A Vaterland a maga 50 percében arra tesz egy próbát, hogy látványos animációk és hús-vér, hétköznapi emberek sorsain keresztül (akik a kitelepítések idején mind gyermekek voltak), kendőzetlen őszinteséggel meséljen a magyarpolányi kitelepítések borzalmairól. Ez az ő történetük. Azoké, akik nem nyilatkoztak: „Még eddig soha…”

A bemutató után vastaps fogadta a színpadon felsorakozott alkotókat
Fotó: Elekes Gergő / veol.hu

Kovács Dánieltől megtudtuk, február óta dolgoztak a Vaterlanden, a tényleges forgatást hatalmas anyaggyűjtés előzte meg, az elkészült művet nagyjából 400 órányi nyersanyagból vágták össze. A filmet szeretnék további helyszíneken bemutatni, illetve fesztiválokra is nevezni. Hamarosan pedig nekivágnak a következő projektnek.

Kapcsolódó cikk:

https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/a-magyarpolanyi-svab-kitelepitesekrol-szolo-vaterland-cimu-filmet-mutatjak-be-ajkan-4943312/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában