Három napon át a helyi értékek körül forgott minden Németbányán

Restaurálták az egyedülálló zuhatagkutat, értéktári könyvet adtak ki és előadásokat tartottak, valamint átadták a felújított járdát és a Nagy Sándor festő-grafikusról elnevezett utcát.

Laskovics Márió

Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő szalagátvágással avatta fel a Nagy Sándor utcát

Az önkormányzat helyi értékek hétvégéjét szervezett. Múlt pénteken megkoszorúzták az Összefogás emlékművet, majd a faluházban a polgármesteri köszöntőt követően Mihalcsik Márta, az Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának szakreferense mutatta be az alkalomra ezer példányban kiadott Egy bakonyi kis falu értékei című könyvet, Papp Zoltán egyetemi docens ismertette a felújított zuhatagkutat, Somkuti Márta értéktári tag kézműves foglalkozást, Kiss Albertné, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke pedig az értéktári munkáról tartott előadást, de bemutatták a helyi gasztronómiai értékeket is.

Szombaton átadták a Magyar Falu Programban (MFP) 2,3 millió forintból több mint 200 négyzetméteren felújított fő téri járdát, illetve felavatták a község híres képzőművészéről elnevezett Nagy Sándor utcát. Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester elmondta, a falu szülöttét is ünnepelték a hétvégén. Tiszteletére és munkásságának adózva nevezték át a Kossuth vagy Hátsó utcaként is emlegetett, emiatt technikai problémákat okozó utcát.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a járdafelújítás egy kistelepülés életében olyan, mintha Pápa és Győr között elkészül a 83-as főút. Mindig mindent a helyén kell kezelni. Emlékeztetett, a MFP pályázatai a településvezetők bevonásával formálódtak. – Ami egy kistelepülésen ünneplésre ad okot, az a helyi közösséget, a terveket és a közös véghezvitelt dicséri. Németbánya élen jár a régi hagyományok megőrzése terén. Nagy Sándor egyedi bútorokat tervezett és díjat nyert vele egy milánói kiállításon, tehát akár a Budavári Palota most elkészült Szent István-terméhez is dolgozhatott volna. Becsüljék meg emlékét – tette hozzá Kovács Zoltán.

Kulinyi Márton Nagy Sándor-domborművének leleplezése után a festő-grafikus életéről Kriesch György (Nagy Sándor rokona) tartott előadást, aki vasárnap a részben a Nagy Sándor alapította gödöllői művésztelep szellemiségéről, alkotóiról szintén beszélt az érdeklődőknek.

Kiss Albertné elmondta, a község harminchárom értékét színes képekkel felvonultató könyv hungarikum-pályázatnak köszönhetően jelent meg. A több mint egymillió forintos összegből még új vitrineket is vásároltak az értéktári kiállításhoz, amit a hétvégén Kriesch György Nagy Sándor-festménygyűjteménye egészített ki.

A felújított zuhatagkút kapcsán megosztotta, hogy az egyik kocsma udvarán volt, Schmidt Attiláné értéktári bizottsági tag látta meg a rozsdás kútban rejlő lehetőséget, s mivel az örökös odaajándékozta az önkormányzatnak, ezért kiemelték, működőképessé tették, guruló lábazattal látták el, s jelenleg az állandó értéktéri tárlatban látható.

– Egy ajkai magángyűjtő tanár értesítette Papp Zoltánt, aki a vízkiemelő rendszerek gyűjtője, ismerője, restaurátora. Állítása szerint egyedülálló darab az országban, nagy kincs. A német nemzetiségi önkormányzat finanszírozta a százéves kút féléves restaurálását – jegyezte meg Kiss Albertné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában