ekf2023

2021.08.30. 17:30

Programdömping a Művészetek Házában

Sikeres pályázatának köszönhetően hétféle programot és nyolc programelemet valósít meg a Művészetek Háza október 15-ig a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt részeként.

B. Virág Rita

20210830 Veszprém Moder Képtár Vass László Gyűjtemény. Beyond the Art programsorozat sajótájékoztatója Kilián László a képen. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a következő hetek eseményeit. Az intézmény vezetője kihangsúlyozta, a Művészetek Háza mindig is elkötelezett volt a kortárs művészetek bemutatása, felkarolása iránt, célként fogalmazta meg az élményszerű tanulás, tanítás fontosságát. Hozzátette, a programok megszervezésekor mindezek mellett arra is törekedtek, hogy azok ne egyszeri alkalmak legyenek, inkább több eseményt összekötve sorozatok.

AZ EKF 2023 projekt pályázatain ötmillió forintot nyert a Művészetek Háza, ezt a pénzt hétféle programra, és nyolc programelem megszervezésére költheti el október 15-ig.

Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Művészettörténeti előadássorozat indul szeptember 7-én, 18 órakor a Vass gyűjteményben: elsőként Rényi András művészettörténész, egyetemi tanár A szem ügye címmel beszél a kortárs képzőművészetről.

- A Művészetek Házának évtizedes törekvése a műgyűjtők bemutatása is. Gyűjtők és művészek elnevezéssel indítunk el egy új szériát, mert úgy véljük, a kapitalizmus kialakulása óta gyakorlatilag a mecénások tartják életben a képzőművészetet – mondta Kilián László.

A gyerekektől a felnőtteken át a nyugdíjas korosztályig mindenkit várnak a múzeumpedagógiai előadásokra, amelyeken interaktív módon ismerkedhetnek meg a résztvevők a tegulárium gyűjteményével szeptember 19-én és október 10-én.

Kádár Tibor hosszú évek óta Veszprémben élő kortárs klasszikus festőművész, akinek életművét összefoglaló és bemutató tárlatát szeptember 22-én, Ladányi István nyitja meg. Az eseményen bemutatják a festő életéről szóló kötetet is a Vár-galériában.

20210830 Veszprém Moder Képtár Vass László Gyűjtemény. Beyond the Art programsorozat sajótájékoztatója Kilián László a képen. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Műtárgyvásárlással is foglalkozik a Művészetek Háza az EKF segítségének köszönhetően. Szilágyi László, egykori veszprémi festő 41 darab alkotását vásárolták meg. A cél pedig, hogy ezeket, a művész egykori lakásában, amit kiállítóhellyé alakítanak át, mutassák be a nagyközönségnek.

Az Irodalom utcája, az utca irodalma elnevezésű program izgalmas kezdeményezés: Veszprémhez kötődő irodalmárok invitálják városi sétára az érdeklődőket. A művészek segítségével megtudhatjuk, egy adott helyszínt miként lehet másként, sokféleképpen látni, láttatni, és különböző kötődésekre is fény derül.

A Művészetek Háza eltökélt abban is, hogy a pályájuk elején lévő alkotókat első kötethez segítsék. Az első projekt, Éltető Erzsébet Szív/rag/tapasz című könyve lesz, amely a Vár Ucca Műhely gondozásában, az EKF projekt segítségével az ünnepi könyvhétre időzítve jelenhet meg. Éltető Erzsébetet követően Somogyi Csaba slammer, Korinek Janka költő, Varga Richárd slammer első kötete is megjelenhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában