Skanzent és szoborparkot hoztak létre Vináron

A falu díszpolgárának, Ézsiás István szobrászművésznek köszönhetően szabadtéri múzeumként funkcionáló közösségi teret, kultúrparkot avattak fel a Köztársaság utcában.

Laskovics Márió

2010818 Vinár A falusi tárgykultúrától a modern szobrászatig címmel felavatták Ézsiás István szobrászművész szoborparkját Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Az önkormányzat felavatta az Ézsiás István szobrászművész által A falusi tárgykultúrától a modern szobrászatig címmel megalkotott skanzent és szoborparkot szerdán a faluház melletti telken. Marosz Ajna, a Virtuózok V4+ zenei verseny első díjasa furulyajátékát követően Horváth Csaba polgármester köszöntőjében elmondta, a szabadtéri falumúzeumot és a szoborparkot a falu szülötte, a díszpolgári címmel kitüntetett Ézsiás István szobrászművész, muzeológus, restaurátor, az européer avantgárd szobrászat képviselője alapította és hozta létre.

A kiállítás célja, hogy katalizálja a mikrotérség kulturális életét, segítse a térségi művészek és a helyi közösség közötti kapcsolat kiépítését és erősítését. Külön öröm, hogy a vinári kultúrpark a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa Kultúrpontok egyik helyszíne lesz. Ez jelentős mérföldkő a 238 lelkes község életében.

A kiállítást Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész-rendező nyitotta meg. Mint mondta, nagyon jól néz ki a tárlat, ilyen még a fővárosban sem igen található.

– Csodálatos dolgok jöhetnek létre, ha egy mániákus művész barátságot köt olyan emberekkel, akiknek lehetősége van megteremteni mindenfélét. Ahogy Michelangelo Dávidját sem kell érteni, úgy a kortárs művészetnek sem kell külön kód, értelmezés vagy tanulás arra, hogy hasson a lelkünkre, zsigereinkre, s nem feltétlenül kell belőle sok mindent érteni. Ha körbejárunk itt, biztosan találunk olyan alkotást, ami megpendít bennünk egy emléket, egy érzést – fogalmazott a Nemzeti Színház korábbi igazgatója, hozzátéve, a pandémia alatt elkezdett érdeklődni a népművészet iránt, több műtárgy került a kortárs képzőművészeti gyűjteményébe.

Muha Mária, a kiállító művész felesége köszönetet mondott az önkormányzatnak a terület biztosításáért, illetve a civil támogatóknak.

Az esemény előtti napon a 78-ik születésnapját ünneplő Ézsiás István felidézte veszprémi munkásságát, miután bakonyi művésztelepre, majd Győrbe hívták, ahol például a műcsarnok vezetője volt. Szülőfaluja, gyermekkora helyszíne mégis mindig a szívében volt. – A több mint harmincöt absztrakt, konstruktív minimalista alkotás közt van olyan MADI-mű, amivel Magyarországot és Európát képviselem két hónapja a dallasi nemzetközi geometriai múzeumban. Vinár neve pedig Madridtól Nápolyon át Németországig sok helyütt megfordul – emelte ki Ézsiás István.

A megnyitó után a pápai S. K. Társulat Kaló Flórián Négyen éjfélkor című színművét adta elő a faluházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában