nyitónapi koncertek Bartók tiszteletére

2021.08.03. 06:50

Tánc és zene szimbiózisa – Ma kezdődik az Auer fesztivál

Ma kezdődik az Auer fesztivál, melyet a Mendelssohn Kamarazenekar hetedik alkalommal rendez meg. Augusztus 3. és 8. között nyolc programot hallhat, láthat a közönség, ezúttal a tánc is megjelenik a programban.

Napló

A Forte Társulat és a Mendelssohn Kamarazenekar hétfői próbájának egy pillanata

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A fesztivált a világhírű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót (1845–1930) emlékére rendezik. A programsorozat célja, hogy Auer Lipót szülővárosába hozza azokat a magyar és külföldi világhírű művészeket, akik a klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel rendszeresen. A kamarakoncerteknek a megyeháza, a zenekari koncerteknek a Hangvilla ad otthont.

A nyitónap két koncertjének apropóját Bartók Béla adja, aki száznegyven évvel ezelőtt, 1881-ben született. Ma délután a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola növendékeiből álló, többszörösen is versenygyőztes Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar várja a gyerekeket és a családjaikat. Olyan programot tűztek műsorra, amely különböző stíluskörök tánczenéin, Bartók gyermekek számára komponált darabjain, valamint hegedű kamarazenéjén keresztül szólítja meg és vonja be a közönség legifjabb tagjait is a zenehallgatás örömébe. A játékos és beszélgetős koncert moderátora az együttes művészeti vezetője, karnagya, Demel Eszter.

A Forte Társulat és a Mendelssohn Kamarazenekar hétfői próbájának egy pillanata Fotó: Pesthy Márton/Napló

Este a Bartók és Ady című műsort láthatja a közönség, a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió előadásában. Idén új szín jelenik meg az Auer fesztivál kínálatában, a tánc, az irodalom, a költészet, és a zene találkozásából. A zenészek, színész-táncosok a színház misztériumán keresztül világítanak rá a két művészóriás, Bartók és Ady univerzumának párhuzamaira.

A fesztivál további programján fellép az Auer trió, a Korossy kvartett, az Oláh Kálmán Quartet, a Barokksolistene, Baráti Kristóf és Würtz Klára, valamint Gilles Apap. A programsorozat házigazdája a Mendelssohn Kamarazenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában