Szokatlan időpont, változatlan lelkesedés

2021.08.20. 11:30

Telt ház előtt zajlott a Magyarpolányi passió első előadása

Telt házzal és vastapssal hálálta meg a közönség, hogy a magyarpolányi közösség az idén is vállalta a próbákat, az előadásokat.

Tisler Anna

Polányi Passió

Fotó: Gyarmati László

Szokatlan időpontban, de változatlan lelkesedéssel adta elő a csaknem 120 szereplő a Magyarpolányi passiót csütörtökön, augusztus 19-én.

A pandémia miatt tavaly elmaradtak az előadások, az idén pünkösdkor sem tartották meg. Miután nyár elejétől már szabad rendezvényeket tartani, így elhatározták, hogy Szent István király ünnepéhez közeli időpontban pótolják azt. A próbákat augusztus elején kezdték, a színpadot és a nézőteret az első előadás előtti napokban építették fel.

Fotó: Gyarmati László

A jelmezek nagy része régi, a főbb szereplők személyében nem volt változás az elmúlt években, ők 2015-től ugyanabban az öltözékben játszanak. A ruhákat az előadás előtt Húros Annamária jelmeztervező átnézte, ahol kellett, javított, alakított vagy újat varrt. A jelmezét mindenki otthon tárolja, szellőzteti, mossa, nagyon vigyáz rá.

A szerdai főpróbára a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett közönségszervező-képzésen részt vevők is ellátogattak, hogy tanuljanak a magyarpolányiaktól. Beszélgettek a szereplőkkel arról, hogy számukra mit jelent a passió és az abban való részvétel. A látogatás gondolatébresztő is volt, hogy a saját településükön milyen programot tudnának szervezni, amely megmozgatja az egész közösséget, esetleg távolabbról látogatókat is vonz. A passió révén Magyarpolány neve már külföldön is ismert.

Az első előadás kezdetén a Pilátust alakító Grőber József, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd másfél év után ismét felhangzott a zene, bevonultak a szereplők, elkezdődött a közel kétórás előadás. A sötétben a fények kiemelték a templomot, a Szentháromság-szobrot és a kálváriát. Az előadás sikeréért a színfalak mögött is sokan dolgoznak. A rendre polgárőr és rendőr ügyelt, a beléptetésnél egyenpólós fiatalok segítettek. Az előadás kezdete után kenték a zsíros kenyeret, amivel a szereplőket vendégelték meg.

Az előadások folytatódnak, augusztus 21-én, 24-én, 27-én és 29-én este 9 órakor a Kálváriadombon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában