Ifjúsági díj hagyományőrzésért Herenden

A Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége nemrégiben egész napos ünnepi gálaműsort rendezett Herenden.

Rimányi Zita

Fotó: Családi

Bánd, Gyulafirátót, Hárskút, Herend, Márkó, Úrkút, Városlőd és Veszprém német hagyományőrző csoportjai vettek rajta részt. A rendezvényen a Veszprém Megyei Német Önkormányzat két újonnan alapított díját, a Tiszteletdíjat (Ehrenpreis) és az Ifjúsági Díjat (Jugendpreis) is átadták. A kitüntetéseket olyan személyek kaphatják, akik tevékenységükkel aktívan hozzájárulnak a német hagyományok ápolásához Veszprém megyében. Az idei Tiszteletdíjat Timer Jánosné gyulafirátóti lakos és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökhelyettese, Schindler László bándi lakos, az idei Ifjúsági Díjat a bakonyszücsi Holczinger Szandra és a tótvázsonyi Molnár Mariann kapta meg. A díjak különlegessége, hogy kifejezetten erre az alkalomra készültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában: a Tiszteletdíj egy értékes herendi váza, az Ifjúsági Díj pedig egy-egy herendi porcelán dísztányér volt.

Fotó: Családi

Holczinger Szandra, magyarországi német származású fiatal kutató és színésznő úgy tekint az elismerésre, mint egy mérföldkőre, mely motivációt és újabb lendületet ad a további tevékenységeihez. Ez a díj életében a második kitüntetés, amelyet a német nemzetiségi hagyományok ápolásáért és hagyományőrző munkájáért kapott ezen a területen. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának oktatási és ifjúsági bizottsága 2018. január 13-án a pécsi Kodály Központban Koch Valéria-díjjal tüntette ki a német nemzetiségéhez kötődő sokoldalú tevékenységéért, kutatási munkájáért és egy magyarországi német témát feldolgozó, kiváló szakdolgozatáért.

- Semmiképpen sem gondolom, hogy eredményként lehet tekinteni egy elismerésre és azt lehet mondani: rendben, ezzel én elvégeztem a feladatot. Éppen ellenkezőleg, még rengeteg fontos kutatni való terület vár rám. Jól esik, hogy elismerik a munkásságomat. Csodálatos dolognak tartom, hogy fiatalokat tüntetnek ki ifjúsági díjjal, hiszen ezzel motiválják a német nemzetiségi kortársaikat, példát statuálnak előttük, és arra sarkallják őket, hogy igenis tenni kell, azért hogy a mi értékes kultúránk, zenei világunk, hagyományaink továbbra is életben maradhassanak. Azt gondolom, ez a mi feladatunk és magam is biztatom a jelen gimnazistáit, egyetemi tanulóit, hogy merjék vállalni hovatartozásukat, legyenek rá büszkék, vegyenek részt kutatásokban, mentsék meg a kihalástól és adják tovább nemzetiségi értékeiket a következő generációknak. Mindenkinek tudnia kell azt, honnan jött és ki is valójában. Ha ezt nem tudjuk, akkor nehezebben boldogulunk a világban és nem tudunk ehhez mérten döntéseket hozni. Magyarországi németként szeretném a személyes tapasztalataimat, tudásomat és értékeimet mindkét nyelven továbbadni. Nekünk, a fiatal generációnak kell tennünk azért, hogy a német nemzetiségi értékek ne tűnjenek el, s úgy érzem, nekem ez személyes küldetésem – szögezte le Holczinger Szandra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában