A Christ-Kindl Spiel a szellemi kulturális örökségek közé került

A megyénk 13 településén még élő Christ-Kindl Spiel – Karácsonyi énekes népszokást is felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Az oklevelet Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke vette át.

Molnár Sándor

Kiállítás a budai várban, a lovarda előtti Csikós udvarban. A képen az úrkúti Christ-Kindl-babák láthatók Vinkelman Józsefné, Freund Antalné (Úrkút), Simonné Rummel Erzsébet (Bakonynána) és Heilig Ferenc társaságában Fotó: Veszprém Megyei Német Önkormányzat

A pandémia miatt a 2020-ban és 2021-ben a jegyzékbe felvett közösségeket együtt hirdették ki. Az ünnepélyes eseményt a budai vár lovardaépületében tartották. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, az államfő felesége volt, aki a rendezvényt is megnyitotta.

Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt, amely „szóban, tudásban, képességekben, szokásokban létező, és az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlat”. Az egyezmény célja ezen közösségi gyakorlatok megőrzése, az önálló kulturális arculattal rendelkező közösségek identitásának megerősítése, a gyakran kihalással fenyegetett kifejezési formák, örökségelemek megőrzése. Magyarország a 2006-ban elfogadott törvényben tette lehetővé az egyezményhez való csatlakozást, és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot bízta meg a kapcsolódó szakmai feladatok koordinálásával.

Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke örömmel közölte lapunkkal, hogy Lipéczné Karsai Henriett, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársa és Wágenhoffer Kornélia regionális irodavezető támogatásával a Christ-Kindl Spiel – Karácsonyi énekes népszokás a Bakony és Balaton-felvidék németek lakta falvaiban címen, a Veszprém megye 13 településén (Úrkút, Városlőd, Bánd, Kislőd, Herend, Márkó, Magyarpolány, Veszprémfajsz Bakonynána, Ajkarendek, Gyulafirátót, Hidegkút, Tótvázsony) még élő örökségelemet felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Az erről szóló oklevelet a német önkormányzat elnöke vette át az emberi erőforrások miniszterétől, Kásler Miklóstól.

Kiállítás a budai várban, a lovarda előtti Csikós udvarban. A képen az úrkúti Christ-Kindl-babák láthatók Vinkelman Józsefné, Freund Antalné (Úrkút), Simonné Rummel Erzsébet (Bakonynána) és Heilig Ferenc társaságában
Fotó: Veszprém Megyei Német Önkormányzat

A közönség szeptember 18-19-én láthatta a nemzeti jegyzékbe felvett több mint 40 közösség bemutatóját, kiállítását a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A Christ-Kindl-örökség Magyarpolány, Kislőd, Úrkút, Herend, Bánd és Márkó anyagain keresztül volt megismerhető, amit kézműves-foglalkozással is kiegészítettek a települések képviselői.

– A Csikós udvarban, az újonnan felvett közösségek kiállításán – hely- és időhiány miatt – az úrkúti Christ-Kindl anyag képviselte megyénk 13 települését. Az úrkúti asszonyok borlevessel és kuglóffal kínálták a látogatókat. Megtisztelte sátrunkat Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége, aki nemcsak megtekintette a kiállítást, de megkóstolta és megdicsérte az úrkúti borlevest és a kuglófot, hiszen azokat ő is készíti a családjának karácsonyra – mondta el Heilig Ferenc, aki bízik abban, hogy a jövő évi rendezvényen (pünkösdkor) az idei tapasztalatok felhasználásával és alapos előkészítéssel még sikeresebben tudják bemutatni örökségüket.

A megyei elnök megjegyezte , hogy a hazai németség ez idáig két témakörrel szerepel a nemzeti jegyzékben: az Emmausz-járással Bólyban (Baranya) és a Christ-Kindl-lel a Bakonyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában