Örömteli, természetet is utánzó zenéléssel fejlesztették a pápai óvodásokat

A Pápai Városi Óvodák Tókerti Tagóvodájában minden évben megünneplik a zene világnapját, idén az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola tanárai tartottak hangszeres bemutatót.

Laskovics Márió

Forrás: tókerti óvoda

A Pápai Városi Óvodák Tókerti Tagóvodájában is megünnepelték a zene világnapját múlt pénteken, ezúttal az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) közreműködésével. Hegedűsné Szabó Éva, Mészáros Sándorné, Bunda József és Lazarinc Nyikita zenetanárok látogattak az intézménybe azon céllal, hogy megismertessék az óvodásokat a zenei hangok, hangszerek birodalmával. A világnapról közös énekléssel, zenéléssel, mozgással, közös tánccal emlékeztek meg.

– Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, régibb, mint a nyelv. Köztudott, hogy a gyermekek olyan tevékenységeken keresztül fejlődnek leginkább, amiben örömüket lelik. Ezen örömre épül az éneklés, a zenélés, a zenével való játék. Így a zene észrevétlenül tökéletesíti számos képességüket. Egy időben hat a két agyféltekére, hangolja azok működését. Formálja az értelmet és az érzelmeket, tökéletesíti a mozgást, az észlelést, segíti a szociális érést – jegyezte meg Menyhártné Kovács Bernadett tagóvoda-vezető.

Az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola zenetanárai látogattak a tókerti óvodába a zene világnapján Fotó: tókerti óvoda

Mint megtudtuk, aznap Kovács-Bukovics Szabina óvodapedagógus szervezésében szintén különleges szerepet kapott a zene. Beszélgettek a gyermekekkel a zene fontosságáról. Megbeszéltük, hogy az évszakoknak is vannak hangjai.

– Utánoztuk az őszi erdő susogását, az eső csepegését, a tél csendjét, a szél halk zúgását, a tavaszi madárcsicsergést és a nyár vidám, örömtől harsogó hangját. Egyszerű anyagokból hangszereket barkácsoltunk. és ezekkel gyakoroltuk kedvenc dalainkat, kiemelve azok ritmusát, egyenletes és kettes lüktetését. A természet kincsei is jó szolgálatot tesznek a zenéléshez: dióval, gesztenyével és kövekkel is örömmel kísérték óvodásaink a dalokat – tett hozzá Menyhártné Kovács Bernadett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában