Kreatív kukoricázás

2021.10.19. 11:30

Őszköszöntő napot tartottak a pápai Kékfestő Múzeumban

A Kékfestő Múzeum családi napot tartott Kukoricaderce, szóló szőlő, mosolygó alma címmel a Múzeumok őszi fesztiválja keretében szombaton, az őszi betakarítás jegyében a foglalkoztató-teremben, ahol az ősz ízeiből kóstolhattak, és a betakarított terményekből alkothattak különféle figurákat, képeket a program résztvevői.

Laskovics Márió

A programok között kukoricahántás és -morzsolás, csuhé-, csutkafigurák és kukoricahegedű készítése, őszi terméskosár és kóstoló szerepelt. Huiber Edit történész-muzeológus a Naplónak nyilatkozva elmondta, a rendezvényen a résztvevők betekinthettek abba, hogy milyen, később felhasználható gyümölcsöket, terményeket takarítanak be vidéken ilyentájt. Főként kukoricát, napraforgót, erdei terméseket vehettek kézbe a kicsik és nagyok, hogy csuhébábokat és -virágokat készítsenek. A kukorica szemeiből, illetve magokból sünt, csigát vagy nyulat ábrázoló mozaikképeket, szárából ökröt, lovat, tutajt, hegedűt állíthattak össze, csövéből pedig repülőt és autót fabrikálhattak gesztenye, makk, mogyoró felhasználásával. Gesztenyéből sünt és pulykát, tobozból és dióból egeret, macskát, nyulat építhettek, továbbá iszalagból, magokból ajtókopogtatókat szintén kreálhattak.

– A paraszti világban a kukorica szárát is megetették a marhákkal, esetleg alomnak használták. Egyébként szárazon dúdoló (más néven mirliton vagy züzülő) és hegedű szintén készíthető belőle. Régen a makkot is összeszedték az otthon tenyésztett, nem kihajtott sertéseknek. Mostanság az erdészek szedik össze a makkot és a vadgesztenyét té­li­re a vadaknak – jegyezte meg a történész-muzeológus, hozzátéve, hogy gyümölcsöket, illetve kukoricadercéből készült süteményt kóstoltak lekvárral és szilvával.

Huiber Edit emlékeztetett, hogy a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódva már szerveztek egy mesedélutánt szeptemberben, és lesz adventi rendezvényük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában