Szakrális dallamok progresszív rockzenével ötvözve

Egyedülálló zenei élményben volt része mindazoknak, akik az október 23-i nemzeti ünnepen ellátogattak az Invocatio Mvsicalis együttes pápai református ótemplombeli instrumentális koncertjére.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Invocatio Mvsicalis együttes adott ingyenes koncertet Református zsoltárok és énekek – modern hangszerelésben címmel a Pannonia Reformata Múzeum szervezésében, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében október 23-án a református ótemplomban. Füstös Gáborné múzeumi munkatárs köszöntőjében elmondta, az idei rendhagyó évben nem tudták megszervezni a Musica Pannonica Reformata-koncertsorozatot, de a hagyományos, reformáció havi hangversenyt nem hagyhatták el. Ezért a Református Zenei Fesztivál és az Ars Sacra-programsorozat rendszeres fellépőjét hívták meg.

Füstös Gáborné múzeumi munkatárs köszöntötte a közönséget Fotó: Laskovics Márió/Napló

A civilben orvos Kollár Attila frontember, fuvolista felidézte, a csapat 2007 óta játszik eme felállásban – rajta kívül Naszádi Gábor (akusztikus gitár), Király Lóránt (basszusgitár), Őry Tamás (dob) és Kornis Ferenc (konga) alkotja a zenekart. Fő profiljuk, irányvonaluk a református zsoltárok, énekek feldolgozása, fiatalosabbá tétele, emellett saját kompozíciókat is készítenek, a világzenei hangzást progresszív rockzenei elemekkel ötvözve, s mindezt instrumentális, azaz ének nélküli formában. Az énekszólamot a fuvola helyettesíti a zenéjükben, ami férfi részéről elég ritka hangszervállalás a zene világában. Ettől még különlegesebb nagyszerű muzsikájuk.

Az Invocatio Mvsicalis együttes a szakralitást a modern rockkal ötvöző zenéje lenyűgözi az értő füleket, és a református ótemplomban is sikert aratott Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Naszádi Gáborral már a gimnáziumi évek óta, több mint negyven éve együtt zenélünk. Saját kompozíciókat készítettünk, melyeket már a jogelőd zenekarunkban, a Musical Witchcraftban is játszottunk. Aztán a Solaris zenekarban fuvoláztam, de később újra egymásra találtunk és megalapítottuk a jelenlegi együttesünket, melyben mi ketten reformátusok vagyunk, a többiek katolikusok. Mindannyiunkat megérintett a javarészt a 16-18. századból származó református dalok szakrális háttere, de merünk hozzányúlni és saját szájunk ízére alakítani a dallamkincset. Énekkarban is énekelek, s ott szembesültem azzal, hogy sok olyan református gyülekezet van, ahol nem úgy hangzanak el a fekete énekeskönyv gyönyörű szép dalai, ahogy tartalmuk szerint kellene. Emiatt is szükség van bizonyos fokú zenei megújulásra a reformátusságban – vallja Kollár Attila, aki megjegyezte, először léptek fel e csodás helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában