Kiállítás

2021.12.14. 08:00

Látványos bronz- és faszobrok tárlata Ajkán

Egyedi látásmóddal megalkotott különleges szobrokból nyílt tárlat a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont kiállítótermében december 11-én.

Tisler Anna

Művésztelep kiállítás megnyitó

Fotó: www.gyarifoto.com

A magyarpolányi nemzetközi alkotótáborban részt vevő harminc művész munkái keresztmetszetet nyújtanak a 21. század elejének stílusából, kifejezőeszközeiből, szólt megnyitójában Wehner Tibor művészettörténész és művészeti író. A magyarpolányi művésztelepet 2003 óta az Ajkai Gra­fikai Műhely koordinálja. A szobrászati alkotótelep hat évvel ezelőtti létrehozásában jelentős szerepe volt az Erdélyből áttelepült Diénes Attilának. A nemzetközi művésztelepen az anyaországiakon kívül Erdélyből áttelepült és ma is ott élő alkotók tevékenykedtek együtt, az összekötő kapocs Diénes Attila. 

 

Az alkotók fából és bronzból készítették szobrai­kat, a bronz viaszveszejtéses technikával nyerte el formáját. A képzőművészetnek erre a formájára ma kicsi a fizetőképes kereslet, a múzeumok sem gyakran vásárolnak, ennek ellenére a műveknek meg kell születniük, s ezeknek az alkotásoknak Magyarpolányban kellett megszületniük. 
A szobrászati művésztelepek száma ma is alacsony, ezért is különösen jelentős az, hogy Magyarpolányban, ebben a kálváriájáról és népi építészetéről híres faluban sokáig megmarad az alkotóközösség. 


A megjelenteket Bábics Valéria, a szabadidőközpont igazgatója verssel köszöntötte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában