Petőfire emlékeznek

2021.12.08. 12:00

Olvasásra sarkalló mozgalmat indítottak a pápai városbarátok

A pápai Esterházy-kastély előtti Petőfi-szobornál Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, az Elsősorban pápai – Városbarát Egylet ügyvivője tartott tájékoztatót civil közösségük Petőfihez kapcsolódó kezdeményezéseiről.

Napló-információ

Az első emlékszalagokat az egylet három önkéntese kötötte fel a szoborra

Forrás: Városbarát Egylet

Kerecsényi Zoltán kiemelte, a 105 esztendeje született Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, néhai pápai diák Esterházy-kastély előtt álló bronz Petőfije a vándorló, a soproni kaszárnyából induló és erdőn-mezőn áthaladó, a Rábán és a Marcalon is átkelő, majd Pápára érkező, betegségtől csontig soványodott, komor fiatalembert személyesíti meg; a "hús-vér" Petőfit. Azt, aki oly sok csalódás, bántás, útkeresés után szinte teljesen kilátástalanul állt unokabátyja, Orlai Petrich Soma előtt 1841. március elején. 

Mint mondta, 2021-ben 180 esztendeje annak, hogy 1841- ben először Pápára jött Petőfi Sándor, jövőre, 2022-ben pedig ugyancsak 180. évfordulója lesz annak, hogy 1842-ben itt vetette papírra legelőször a Petőfi nevet a Tolvaj huszár című költeménye alá. Tehát Petrovicsból Pápán lett Petőfi, és A borozó című, ugyancsak ebben a városban és ebben az évben írt verse első lett a nyomtatásban napvilágot látott költeményei sorában. 

- A 2022-es év ezen Petőfi-évfordulókat jelenti majd nekünk, pápaiaknak, mintegy előkészítőjeként 2023-nak, a nagy bicentenáriumnak, vagyis Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának - tette hozzá Kerecsényi Zoltán. 

Rámutatott, az egylet kiemelten fontos feladatai között tartja számon a pápai Petőfi-emlékezet gondozását. - A legméltóbban úgy lehet egy irodalmár s főként Petőfi Sándor emlékét ápolni, fenntartani, életpályáját, tevékenységét megismerni, megérteni, megismertetni, ha fennmaradt műveit, verseit, gondolatait folyamatosan olvassuk, idézzük, és erre buzdítunk másokat is. Éppen ezért is kezdeményezzük, szorgalmazzuk, hogy a Petőfi-bicentenáriumig, 2023- ig, minden hivatalos városi eseményen, illetve egyéb intézményi ünnepségeken hangozzék el egy-egy Petőfi-vers Pápán, és amikor a diákok valamilyen jutalmazására kerül sor a városban, Petőfi-versesköteteket ajándékozzanak a helyi tanulóknak a városvezetők, a pedagógusok - tette hozzá a lokálpatrióta. 

- Elindítjuk a Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára! című helyi irodalmi-lokálpatrióta mozgalmat is. Ki-ki a számára kedves Petőfi-versidézetét ráírhatja otthon egyegy szalagra, majd elhozhatja a kastély előtti Petőfi-szoborhoz és rákötheti Petőfi vándorbotjára. Így az erre járókat olvasásra, gondolkodásra késztetheti. Amennyiben pedig jövő ilyenkorra összegyűlne egy nagy köteg ezekből az emlékszalagokból, akkor azokat akár egy csokorban a városi múzeumnak adnánk le megőrzésre - mondta Kerecsényi Zoltán. 

Az első három Petőfi-idézetes emlékszalagot az egylet három önkéntese kötötte fel a szoborra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában